Política

CiU, ERC i ICV ultimen la comissió del dret a decidir

Els partits intensifiquen les converses per desencallar el pacte nacional per a la consulta

Mas i Junqueras aplanen l'entesa amb els ecosocialistes donant més pes al Parlament en el procés

CiU, ERC i ICV van intensificar ahir les negociacions per a la creació d'una comissió parlamentària sobre el dret a decidir. Els nacionalistes i els republicans han accedit a donar un paper més destacat a la cambra catalana en el procés, però rebutgen que la comissió sigui la que el lideri. Serà l'executiu el que ho farà, d'acord amb ERC, en compliment de l'acord de governabilitat, segons fonts de la negociació. Els d'Artur Mas i Oriol Junqueras, no obstant això, han acceptat la demanda dels ecosocialistes de crear la comissió per aplanar l'entesa sobre el dret a decidir amb el partit de Joan Herrera i Dolors Camats. Segons fonts de les tres formacions, la signatura es podria fer avui mateix, en espera que el PSC aclareixi si s'hi afegeix.

El gest de CiU i ERC amb la reivindicació d'ICV perquè el Parlament agafi més pes en el procés podria desencallar l'articulació de l'anomenat pacte nacional sobre el dret a decidir, que el govern i els republicans han concebut com un marc per aglutinar la societat civil i els partits entorn de la consulta. Aquest òrgan, que encara s'està gestant, podria estar format per un nucli dur d'una trentena de representants del govern, partits, ajuntaments, sindicats i entitats sobiranistes, entre les quals hi hauria Òmnium Cultural, l'ANC o l'AMI, segons fonts de la negociació. També forma part de les converses que es constitueixi un altre gran plenari, que es reuniria en ocasions excepcionals, en què es podrien encabir associacions de tots els àmbits i que podria arribar a concentrar fins a un miler de persones. Aquest ens podria ser un pilar per impulsar campanyes transversals de conscienciació sobre la consulta, en coordinació amb el ja constituït Consell Assessor per a la Transició Nacional, que treballa per a l'executiu.

Mas “parla” del finançament

“És clar que n'estem parlant, veurem amb quin resultat.” El president de la Generalitat, Artur Mas, va admetre ahir que manté converses amb Madrid sobre la revisió del model de finançament. Durant la sessió de control al govern, Mas va demanar ajut al PSC perquè el PSOE també treballi a favor dels interessos de Catalunya. Fonts del govern assenyalaven que es mantenen contactes en un àmbit tècnic però que encara no s'ha constituït el grup de treball específic que ha d'estudiar el model i que es deriva de l'última reunió del Consell de Política Fiscal i Financera. La Generalitat no vol aparcar el debat sobre el dret a decidir per abordar el finançament i rebutja liderar la negociació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.