Política

El PP valencià censura una exposició de les Corts per “catalanista”

El grup parlamentari demana al president que retire la mostra que commemora el 30é aniversari de l'Estat d'Autonomia

La Conselleria de Governació va col·laborar l'any passat en aquest treball que es va exhibir a la Universitat d'Alacant i el president Fabra va prologar el catàleg

Entre les fotografies predomina la bandera quadribarrada i la referència unànime al País Valencià i la unitat de la llengua

L'exposició exhibida a les Corts valencianes amb motiu del 25 d'abril, amb la qual es commemora el 30é aniversari de l'Estatut d'Autonomia del País Valencià (1982), ha generat gran malestar entre els diputats del PP, fins al punt que des del partit se n'ha demanat la retirada.

Des del grup parlamentari han traslladat al president de les Corts, Juan Cotino, el malestar creat per una exposició que, segons la seua opinió, sols reflecteix “una part de la història”, segons han assenyalat fonts del grup, mentre que el secretari general del PPCV, Serafín Castellano, li ha demanat directament que la retire.

Pròleg de Fabra

Des de les Corts recorden que la mostra ja es va exposar l'any passat a la Universitat d'Alacant i que va ser organitzada en col·laboració amb la Conselleria de Governació, dirigida pel mateix Serafín Castellano, el catàleg de la qual està prologat pel president de la Generalitat, Alberto Fabra. En el text, Fabra destaca que l'exposició mostra “un bon nombre de pàgines brillants de la nostra història” i anima a “endinsar-se en la realitat de la Comunitat des d'una nova perspectiva”. Així mateix, desitja que siguen moltes les persones que, a través dels seus continguts, “coneguen millor aquesta apassionant cruïlla històrica que fa trenta anys va recórrer aquest territori i les seues gents i des de la qual va emprendre un itinerari que arriba fins als nostres dies i es perllonga amb passos ferms cap al futur”.

Símbols

L'exposició, titulada “Nosaltres. 30 anys de l'Estatut d'Autonomia”, realitza un repàs del procés preautonòmic, amb apartats dedicats a l'Estatut d'Autonomia, la llengua i els símbols, i amb documents, cartells i fotografies en els quals predomina la bandera quadribarrada i les referències al País Valencià.

Entre els documents que s'hi poden contemplar hi ha un manifest signat per Vicent Andrés Estellés, Joan Fuster i Raimon, en el qual, sota el títol “Volem l'estatut” s'exigiria “la restitució a la llengua catalana de l'oficialitat que ha ostentat al llarg de la història” i s'advoca per l'autodeterminació.

També s'hi exposen cartells de manifestacions de l'època per a reclamar l'estatut; un diccionari valencià-català-balear; el llibre de Fuster “Nosaltres, el valencians”; l'acta de constitució del Consell de País Valencià, o el Butlletí Oficial del Consell del País Valencià de 1978, entre altres documents.

“Desmais”

Diversos diputats populars han mostrat la seua sorpresa en l'observar l'exposició, fins i tot algun ha assegurat haver hagut de prendre's “una pastilla” per a reposar-se de l'impacte que li ha causat la mostra. De fet, sols una desena de diputats del PP ha assistit a la inauguració de l'exposició, que ha tingut lloc al migdia amb l'assistència de tots els membres de la Mesa de les Corts, la consellera d'Educació, María José Catalá, i els síndics de tots els grups.

També hi estaven l'expresident de la Generalitat Joan Lerma, l'expresident de la cambra, Antonio García Miralles, i el vicerector de la Universitat d'Alacant, que han posat per als fotògrafs davant la mostra. En la inauguració, Cotino s'ha limitat a donar les gràcies i a fer un recorregut per l'exposició, que ha generat gran expectació entre els diputats de l'oposició.

Així, alguns diputats socialistes, entre ells el síndic socialista, Antonio Torres, o els seus companys de grup, Ángel Luna i Carmen Ninet han aprofitat per a fer-se fotos al costat d'un cartell en el qual pot llegir-se “Som una Nació”. El diputat de Compromís, Enric Morera, ha donat l'enhorabona en els passadissos de les Corts al síndic del PP, Jorge Bellver, per l'exposició, que al seu parer és “tot un detall” i una mostra de “pluralitat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.