Política

Reforç del dret a decidir

CiU, ERC, el PSC, ICV i la CUP uneixen forces per crear la comissió per a la consulta

Navarro s'ofereix a Mas per anar plegats a Madrid per pactar el referèndum

El PSC vol un procés neutral i l'eliminació del consell d'experts

Després d'uns seriosos dubtes i d'una discussió interna, el PSC va decidir ahir afegir-se a la comissió parlamentària del dret a decidir, que estudiarà les fórmules per celebrar la consulta. D'aquesta manera, l'òrgan es crearà amb les signatures de CiU, ERC, ICV-EUiA, la CUP i els socialistes i tindrà un aval majoritari de 107 diputats. Però la unitat va perillar durant tot el dia, perquè la direcció del grup parlamentari del PSC dubtava de la utilitat d'aquests treballs i reclamava que també es creés una comissió per estudiar la reforma constitucional i la via federal, opció que la resta de formacions rebutjaven. Mentrestant, el sector més sobiranista del PSC recordava que s'havien d'adherir “sí o sí” a la proposta del dret a decidir. “No hi podíem faltar”, ressaltava un diputat.

En aquest sentit, Pere Navarro ja s'ha ofert a Artur Mas a acompanyar-lo a Madrid, si se sent “dèbil”, per poder pactar el referèndum amb Rajoy. Això sí, exigeix que tot el procés, incloent-hi la comissió, sigui “neutral” i que s'elimini el Consell per a la Transició Nacional perquè va encaminat a reforçar les estructures d'un estat propi i “predetermina” el resultat del referèndum.

L'articulació d'aquest organisme, que era una petició expressa d'ICV-EUiA, s'ha acabat de desencallar els dos últims dies durant el ple. Els ecosocialistes demanaven que tot aquest camí sobiranista pivotés a través del Parlament i que el protagonisme no només recaigués en CiU i ERC. Inicialment, aquests dos partits hi eren contraris perquè consideraven que ja n'hi havia prou amb el consell d'experts i el pacte nacional que ha d'aglutinar partits, ajuntaments i entitats, però al final han cedit a les pretensions d'ICV-EUiA.

Amb aquest gest, nacionalistes i republicans donen per fet que la formació de Joan Herrera s'unirà al pacte nacional. La incògnita és saber ara què farà el PSC, que no veu clar si hi ha de participar.

Els cinc camins

La comissió, que tindrà una estructura semblant a la que va estudiar el pacte fiscal, té l'objectiu d'impulsar accions conjuntes pel dret a decidir i analitzar les opcions per convocar la consulta. Un esquema que reproduirà, en part, les cinc vies que ja proposava un dictamen de l'Institut d'Estudis Autonòmics per fer el referèndum: l'actual llei de consultes vigent, aprovada pel tripartit –sobre la qual el TC s'ha de pronunciar, tot i haver-ne aixecat la suspensió el 2011–; la convocatòria per part de l'Estat espanyol; la delegació de competències a la Generalitat per a la seva celebració; la modificació de l'article 92 de la Constitució per atorgar a les autonomies la capacitat per exercir el dret a decidir, i la futura llei de consultes, que s'està tramitant a hores d'ara a la cambra.

A partir d'aquí l'ens demanarà la compareixença d'experts i els treballs es podran allargar durant tota la legislatura. Aquest últim punt forma part de l'estratègia d'ICV-EUiA, que opina que la consulta s'ha de preparar “sense presses” i sense que el 2014, l'any que apareix en el pacte d'estabilitat CiU-ERC, es converteixi en una obsessió.

Pel que fa la composició, cada grup podrà tenir dos representants i s'estudia la possibilitat que estigui presidida per Núria de Gispert per donar-hi més solemnitat. El PP i Ciutadans també podrien ser-hi, però ja han anunciat que no hi participaran. Fins i tot el PP amenaça de portar l'ens al TC.

Però la unitat sobiranista exhibida ahir encara té algunes fissures. Al marge de les exigències i reticències del PSC, tant CiU com Esquera avisen Iniciativa que la comissió parlamentària pot realitzar tots els estudis que vulgui, però que en cap cas marca el full de ruta ni fixa la data ni la pregunta del referèndum. “Si volen decidir, que entrin al pacte”, els etzibava un dirigent d'ERC.

Per la seva banda, la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, subratllava que “tots hem d'anar junts, però qui ha de liderar el procés i ha de construir els passos a seguir és el Parlament”.

13.03.13
S'aprova
una moció per fer una consulta pactada.
23.01.13
CiU, ERC i ICV
aproven la Declaració de Sobirania.

El següent pas, el gran pacte nacional

La comissió que es va gestar ahir es pot interpretar com el pas previ per a la convocatòria del gran pacte nacional pel dret a decidir, que tindrà l'objectiu de fer campanya per a la consulta. Aquest ens és una de les prioritats de CiU i ERC i ha de servir perquè les associacions sobiranistes pugin tenir un paper transcendental en tot el procés. Un espai en què també hi tindrien cabuda representants del partits, ajuntaments o sindicats. A hores d'ara les negociacions continuen obertes, perquè nacionalistes i republicans volen visualitzar una imatge d'unitat amb la resta d'organitzacions, tal com ha passat amb la comissió, i per això busquen un acord previ. El nucli central serà format per 30 persones i després s'estudiarà que hi hagi un gran plenari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.