Política

Denuncien el vet de l'Estat a una docent catalana

Clara Ponsatí diu que no li han renovat una càtedra als EUA per motius polítics

El govern exigeix una rectificació

Un altre enrenou polític amb el Ministeri d'Educació en l'ull de l'huracà. El govern de la Generalitat, en la veu del conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va exigir ahir a l'espanyol que rectifiqui la seva decisió de no renovar la professora catalana Clara Ponsatí per a la càtedra Príncep d'Astúries a la universitat nord-americana de Georgetown, una decisió que ell “no té el més mínim dubte” que respon a raons “d'opinió política”. “És molt irresponsable perquè estableix un precedent molt greu”, va assegurar Mas-Colell. CDC es va afegir a la demanda amb una proposta de resolució al Parlament contra el que considera “un greu atemptat a la llibertat d'expressió”, que va recordar que és especialment valorada als EUA.

El cas va sortir a la llum després que diversos mitjans es fessin ressò ahir de la denúncia de Ponsatí, que té el ple suport del director del centre d'estudis europeus de Georgetown, Jeff Anderson. Segons ella, el ministeri no li ha renovat la càtedra com a “represàlia” i “censura” per les seves “petites intervencions” els últims mesos en mitjans de comunicació en què ha defensat una consulta sobre la independència a Catalunya. En concret, en el reportatge Stop espoli, de la Fundació Catdem, i en un documental de la cadena àrab Al-Jazeera. Ponsatí admet que la seva plaça era per un any prorrogable un segon, que, d'entrada, no està garantit, si bé assegura que aquest sol ser un procediment “rutinari, que sempre s'ha acabat concedint, excepte aquest cop”.

La professora lamenta que no hagi pogut parlar per aclarir-ho amb l'ambaixador espanyol a Washington, Ramón Gil-Casares, tot i demanar-ho “en diverses i repetides ocasions”. Sí que ho va poder fer Anderson, que va mostrar la seva disconformitat amb la decisió ministerial, i que ahir lamentava que és el primer cop que demanen un professor per a una càtedra i que no se'ls concedeix, cosa que ha fet que quedés vacant pel curs que ve.

L'Estat ho nega

El secretari general d'Universitats espanyol, Federico Morán, va negar ahir les acusacions de politització, i va defensar que la plaça era només per un any, i que “d'aquí a un mes i mig o dos” s'obrirà una altra convocatòria pel curs vinent, a la qual Ponsatí pot concórrer “perquè no està vetada”. De fet, va lloar el seu “currículum excel·lent”, que tanmateix no li ha servit per a la renovació, perquè, segons ell, la càtedra només s'amplia fins a dos anys “en casos excepcionals”. “I no hem rebut de la universitat res d'excepcional” per mantenir Ponsatí, afirmava, tot contradient Anderson.

Un comitè format per representants acadèmics estatals i internacionals, en què participa fins i tot el príncep d'Astúries, s'encarrega d'avaluar totes les candidatures i en selecciona tres, entre les quals acaba triant la universitat de destí, Georgetown en aquest cas. La Fundació Endesa, que patrocina la càtedra, va assegurar ahir que només fa l'aportació econòmica i que no intervé en la tria dels candidats. Mas-Colell també va desvincular la fundació de la decisió sobre Ponsatí.

És una decisió equivocada, que com a efecte col·lateral, a més, implica els EUA, Endesa i el príncep
Andreu Mas-Colell
Conseller Economia i Coneixement
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.