Política

Bosch convida el PP a buidar el pap

Els republicans exigeixen al govern espanyol que investigui la guerra bruta i digui la “veritat”

El grup reclama en una moció que es votarà al Congrés que no s'intenti boicotejar la voluntat dels catalans

Ara que està tant de moda la transparència, el Congrés dels Diputats haurà de pronunciar-se en els pròxims dies sobre una moció d'ERC per la qual s'insta l'executiu de Mariano Rajoy a obrir una investigació sobre la hipotètica guerra bruta contra el procés sobiranista i en què se li exigeix que presenti un informe a la cambra baixa que haurà de poder ser avaluat pels grups. “Han de dir la veritat de tot plegat”, exclamava ahir Alfred Bosch. La petició dels republicans, que en cap cas obtindrà el vistiplau dels dos grans partits estatals –el PP i el PSOE– és conseqüència de la interpel·lació que dimecres passat va fer el portaveu republicà al ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, i sobre la qual Bosch assegurava ahir que no havia aconseguit resoldre cap dels interrogants que li va plantejar sobre les activitats del CNI a Catalunya en moments previs i posteriors a les eleccions del 25-N. De fet, Montoro va usar l'argumentari del Ministeri de l'Interior –que ja ha estat interrogat en diverses ocasions pels diputats i els senadors de CiU– per negar que des de l'Estat hi hagi hagut persecucions, espionatges ni cap altre tipus d'activitats aparentment novel·lesques en l'àmbit de la política catalana.

Perseguir càrrecs electes

Tot i així, l'escrit dels republicans deixa clar que no es refien gens de les negatives del PP, i és per això que reclamen explicacions i, sobretot, joc net, amb el benentès que s'insta l'Estat a no usar els serveis secrets per fer activitats que impliquin “intervenir” en les decisions del Parlament ni es dediquin a fer seguiments dels càrrecs electes “per les seves idees”. En aquest sentit, i sense esmentar-ho en cap moment, insta les autoritats espanyoles a “respectar” el dret a decidir i “la voluntat del poble de Catalunya expressada a les urnes”.

Aquesta moció, que consta de quatre punts, no prosperarà a causa de la majoria absoluta dels populars –els principals receptors de les peticions dels republicans–, però els seus promotors esperen obtenir el suport de CiU i altres forces parlamentàries minoritàries. El PSC, en tot cas, ahir encara no s'havia mirat el text per poder prendre una posició.

D'altra banda, el grup de Bosch també denunciarà al Tribunal d'Estrasburg “el dèficit democràtic” del govern espanyol i del PP pel vet imposat als republicans en la comissió de Secrets Oficials. Després de l'intent fallit d'aconseguir l'empara del Tribunal Constitucional (TC), Bosch ha decidit traslladar la seva queixa a la UE “amb la convicció que sí que prendrà en consideració” la denúncia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.