Política

Islàndia s'allunya de la UE i torna el poder als partits que la van dur a la ruïna

Triomf rotund del conservador Partit de la Independència i del centrista Partit Progressista

La coalició governamental de centreesquerra cau en picat

Islàndia s'allunya de la UE. El triomf de l'oposició en les eleccions legislatives celebrades dissabte al país allunyarà amb gairebé tota seguretat Islàndia del club europeu, ja que tant el conservador Partit de la Independència com el seu aliat, el centrista Partit Progressista, van defensar durant la campanya electoral la fi de les negociacions i la retirada de la sol·licitud d'ingrés aprovada el 2009 per l'Althingi (Parlament).

El resultat electoral capgira la composició de la cambra, que des del 2009 era a mans del centreesquerra, ara durament castigat en perdre la meitat del seu suport. Si fa quatre anys els islandesos van donar l'esquena als partits de centredreta, dissabte van decidir donar-los una nova oportunitat i van tornar a fer-los confiança amb un triomf clar tot i haver estat els responsables del col·lapse financer del 2008 que va dur el país a la ruïna. Després d'una remuntada espectacular en el darrer tram de campanya, el conservador Partit de la Independència, tradicional dominador de la política islandesa, va endur-se la victòria en obtenir el 26,7% dels vots i 19 escons. Amb el mateix nombre d'escons però amb dos punts percentuals menys, va quedar en segon lloc el centrista Partit Progressista, històric aliat dels conservadors i gran triomfador de les eleccions en aconseguir una dotzena de diputats més que fa quatre anys. Tots dos partits van beneficiar-se del descontent dels islandesos amb el govern de centreesquerra, que tot i haver estabilitzat les finances va pagar els efectes socials del dur programa d'ajustament imposat pel Fons Monetari Internacional (FMI) per rescatar Islàndia. Ni canviant els seus impopulars líders la coalició governamental de centreesquerra formada per l'Aliança Socialdemòcrata i el Moviment de l'Esquerra Verda va aconseguir revertir l'enfonsament que ja apuntaven les enquestes des de feia mesos. Els socialdemòcrates van perdre 17 punts i 11 escons i van passar de la primera posició de fa quatre anys a la tercera en baixar al 12,9% de vots i 11 escons. Menys acusada va ser la caiguda del seu soci, el Moviment de l'Esquerra Verda, que va obtenir el 10,9% dels vots (21,7%, el 2009) i 7 escons, la meitat de fa quatre anys. El quart lloc va ser per al centrista Futur Brillant, amb el 8,2% dels vots i 6 escons; una formació nova sorgida de la mobilització popular del 2008 contra els abusos de la banca i que lidera l'alcalde de Reykjavík, l'humorista Jón Garr. L'altra gran sorpresa de la nit, la va protagonitzat el Partit Pirata, que va entrar al Parlament amb el 5,1% dels vots i 3 escons.

Bjarni Benediktsson, l'artífex de la victòria

Bjarni Benediktsson, artífex del retorn al poder dels conservadors a Islàndia, serà amb tota probabilitat el nou primer ministre en substitució de la socialdemòcrata Jóhanna Sigurdardóttir. Benediktsson, de 43 anys i de bona família, es va llicenciar en dret per la Universitat d'Islàndia i va ampliar els estudis a Alemanya i els EUA. Format a les files conservadores des de la seva joventut, va accedir per primer cop al Parlament el 2003. Entre el 2005 i el 2008 va ser membre de la direcció de N1 i BNT, dues de les principals empreses de serveis del país, però va abandonar el lloc després de l'esclat de la crisi, en considerar que no era convenient seguir vinculat al món dels negocis. Casat i amb tres fills, antic jugador de futbol i aficionat a la pesca, Benediktsson ha defensat baixar els impostos a les empreses per intentar crear ocupació i s'ha caracteritzat com un opositor frontal a l'entrada d'Islàndia a la UE.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.