Política

Acord polític perquè TV3 es vegi de nou al País Valencià

La Generalitat anuncia la signatura amb el govern valencià d'un conveni de reciprocitat entre TVC i RTVV

Les emissions no s'engegaran fins que des de Madrid no es donin més canals a València

El govern català va anunciar ahir que ha arribat a un acord amb el govern valencià per firmar en les pròximes setmanes un conveni de reciprocitat d'emissions entre TV3 i Canal 9. La Generalitat ja va aprovar ahir la signatura del conveni i, un cop ho faci l'executiu valencià, es farà la firma. “Espero que sigui com més aviat millor”, va assenyalar el conseller de la Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs. Es tancaran així sis anys de negociacions, des que a principis del 2007 la Generalitat Valenciana, llavors presidida per Francisco Camps, va emprendre una croada per tancar tots els repetidors de TV3, propietat d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV). Una croada que va culminar el febrer del 2011 amb l'apagada total. Fa cinc mesos el Tribunal Suprem va sentenciar en contra de l'ordre de tancament dels repetidors, però Acció Cultural va decidir ajornar la reobertura de TV3 per fomentar el diàleg obert entre els governs i facilitar l'acord institucional.

El retorn de la cadena catalana al País Valencià –i de Canal 9 a Catalunya– no serà, però, immediat. Segons consta en l'acord del govern d'ahir, la reciprocitat es farà efectiva “quan la Generalitat Valenciana disposi de més espai radioelèctric, motiu pel qual sol·licitarà al Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme l'atribució de les freqüències corresponents”. Aquesta és una de les demandes històriques de l'executiu valencià. Homs va considerar ahir “raonable” la petició perquè a Catalunya hi ha “més marge”, ja que té més múltiplexs de TDT autonòmics públics. Va admetre que això podria dilatar el retorn de TV3 al País Valencià –“Ja veurem quin recorregut té l'acord”–, però va valorar “l'actitud positiva” i la “predisposició” del govern de Fabra. “L'alternativa és quedar-nos com estem, no fer res i que no hi hagi cap possibilitat”, va dir.

Pel que fa als canals que afectarà la reciprocitat, presumiblement se seguirà l'exemple de les Illes, on s'emeten TV3CAT –el canal internacional, amb la mateixa programació de TV3, però sense esports ni sèries estrangeres, de les quals no es tenen drets més enllà de Catalunya–, el Super3-33, el 3/24 i l'Esport 3. I en el cas d'RTVV aquí, el més lògic és que se segueixi un esquema semblant i vegem Canal 9 Internacional, Canal Nou Dos i Canal Nou 24.

Les claus

Més canals de TDT i els “signes d'identitat”

L. artigas

L'acord anunciat ahir és un gran pas després d'anys de disputes –suposarà la “legalització” de TV3 al País Valencià després de 30 anys–, però no és encara el final del serial. El conveni tindrà dos punts clau, que han estat sempre les grans demandes del govern valencià: cal que tingui més canals de TDT i que TV3 respecti els seus “signes d'identitat”.

Pendents de Madrid

Un cop signat el conveni, l'emissió de TV3 al País Valencià quedarà pendent que des del govern estatal del PP es doni un múltiplex de TDT més al govern valencià, tot i que actualment té canals lliures. Homs recordava ahir que en època de Zapatero ja ho van prometre i que després no es va fer i que ara, “partint de la base que el color polític és el mateix, se'ls hauria de facilitar”. El cert, però, és que el Ministeri d'Indústria està en ple procés per retallar canals de TDT –per abaratir costos– i vol que totes les cadenes, tant d'àmbit estatal com autonòmic, renunciïn a canals.

“País Valencià”

L'altra gran petició valenciana acceptada és que “es respectin els signes d'identitat” de cada territori. Això, segons va assegurar Alberto Fabra, vol dir que a TV3 no es parli de “Països Catalans” ni de “País Valencià”, sinó de “Comunitat Valenciana”, com consta en el seu Estatut. Ahir, Homs defensava que incloure-ho en el conveni no és cap contrapartida política: “Hi ha d'haver un respecte pels signes d'identitat de cadascú, però no es pot imposar a un periodista què ha de dir.”

ACPV i l'oposició insten Fabra a complir el pacte aviat

Un sentiment de satisfacció es va instal·lar ahir entre entitats i partits polítics valencians, que durant anys han defensat i han reivindicat les emissions de TV3 al País Valencià. ACPV, que durant les últimes dècades va possibilitar la reemissió del senyal, va atribuir l'acord polític a les nombroses mobilitzacions socials i accions que s'han fet en aquest temps. Acció es va felicitar per haver facilitat les negociacions i no haver instat el govern valencià a complir la sentència del Suprem. Això no obstant, també va fer una crida als dos executius a fer efectiu l'acord aviat, atès que no existeixen obstacles tècnics que ho facin inviable. En el mateix sentit, es van expressar Compromís i Esquerra Unida, que van convidar Fabra a no buscar excuses en la falta d'espai radioelèctric per dilatar el procés. Per la seva banda, Fabra va destacar que l'acord inclou que TV3 recollirà la denominació “Comunitat Valenciana” per al territori.

T.R.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.