Política

L'Estat obté un 97% de marge amb la reducció del dèficit

El govern denuncia que els territoris es queden un 3%

Homs demana fer pinya per obtenir una flexibilització

“Un repartiment injust.” És la queixa que va tornar a fer ahir el govern català respecte del sostre de dèficit que s'atorga als territoris, que tindrà una mitjana d'un 1,2%, mentre que l'Estat es quedarà probablement amb un 6,3%. Per demostrar la desproporció, l'executiu va posar sobre la taula uns nous càlculs. Segons va denunciar el portaveu de la presidència, Francesc Homs, quan el govern espanyol passa del 4,5% de topall al 6,3% obté un marge de 33.000 milions d'euros per fer menys ajustos, mentre que els territoris només n'aconsegueixen 1.000. “No és sostenible”, va indicar Homs, sobretot tenint en compte que les comunitats són “les administracions que presten els principals serveis”.

És per aquest motiu que va fer una crida a fer pinya per obtenir una flexibilització del dèficit superior a l'1,2% i poder arribar als volts del 2%, que seria l'opció ideal per a l'executiu. Artur Mas va calcular dilluns en 400 els milions d'euros de retallada que s'haurien de fer si el llindar fos del 2,1%. Però ERC veu la xifra massa “optimista”.

Si finalment La Moncloa s'enroca i no cedeix més, Homs va deixar les portes obertes a qualsevol escenari. “Veurem com es van situant les coses, perquè si aquest pastís continua tan mal repartit haurem de prendre decisions col·lectives”, va subratllar. Unes decisions que poden incloure prorrogar el pressupost sine die, impulsar un govern de concentració o desafiar l'Estat i incomplir l'objectiu de dèficit. “No es tracta d'una qüestió de percentatges, sinó d'apel·lar al sentit comú”, va afegir-hi.

Retrets al PSC i el PP

Homs també va criticar els partits, concretament el PSC i el PP, que “per raons partidistes” volen que es presentin immediatament els comptes al Parlament. Els socialistes van insistir ahir que els números actuals estan prorrogats amb un 0,7%, que impliquen més retallades que amb un 1,2%.

Un objectiu “raonable” del 2%

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va considerar “injust” el grau d'esforç que han de fer les comunitats amb el dèficit en comparació amb el de l'Estat i va destacar que un objectiu “raonable” per a Catalunya seria el del 2%. “No s'entén que es concedeixi més marge per reduir el dèficit al govern espanyol que a les comunitats, perquè són aquestes últimes les que han de finançar l'estat del benestar”, indica Valls en un comunicat. Les patronals Foment del Treball i Fepime Catalunya també van demanar ahir al govern espanyol que “moduli” aquestes exigències a les comunitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.