Política

Tornem a parlar d'Europa. En un moment crític

Hem dedicat uns quants editorials a temes fonamentalment catalans: de l'Espriu i del que significa; de la necessitat de la consulta; del diàleg Catalunya-Espanya i de la seva dificultat; del congost que ens amenaça i del qual hem de sortir; I és lògic. Ser és la prioritat molt principal de qualsevol país. També de Catalunya.

Però el tema d'Europa sempre ha estat present en aquest butlletí. Des del primer moment. El primer número, el del 19 de juliol de 2005 ja estava dedicat sencer a Europa. I des d'aleshores, ha estat un dels tres o quatre temes més recurrents.

Diem això per deixar clar que aquest butlletí i la nostra fundació no són monotemàtics de Catalunya ni viuen al marge del que és el nostre entorn, començant per Espanya i acabant per qüestions d'abast mundial. Perquè com deia un eslògan de la Generalitat, “el nostre món és el món”. I Europa, d'una
manera especial.

Parlem-ne especialment ara que la problemàtica europea, que ja fa uns anys que es va fent difícil, cada cop ho és més. Fins
i tot ens arriba la preocupació als més fortament europeistes, com som els responsables d'aquest butlletí.

Ja fa temps que vivim immersos en la polèmica sobre austeritat o creixement. O entre massa o poca solidaritat. O entre la moral de l'esforç o la contrapartida de l'ajut quasi indefinit, o la tensió entre el sud i el nord. Però ara hem arribat a un punt molt preocupant. I és que la confrontació és a punt de produir-se entre França i Alemanya. I sense França i Alemanya, i una bona col·laboració entre elles, la Unió Europea no és viable.

La Unió Europea és fruit de la voluntat francoalemanya de col·laborar. En primer lloc, per assegurar la pau. Entre 1870 i 1945 hi havia hagut tres guerres europees, en el seus orígens francoalemanyes. De conseqüències catastròfiques per a tothom. En aquest sentit la Unió Europea ha estat un gran èxit. Es pot dir que llevat de casos molt particulars –les guerres entres països balcànics– d'ençà de 1945 no hi ha hagut guerres a Europa. També és cert que la UE va engegar una política d'ajut dels estats menys desenvolupats o més castigats per la guerra. S'ha fet un esforç de solidaritat eficaç. En el seu conjunt el balanç de la UE és molt positiu.

Però ara aquest procés corre perill d'embrancar. Perquè s'ha produït un desequilibri en el desenvolupament econòmic i social entre els països del nord i del sud. I França, que sempre hem considerat un país del nord, ara evoluciona com si fos del sud. Segurament això es pot invertir. Però de moment és així, i crea tensions econòmiques, polítiques i de sensibilitat amb Alemanya. I això és dolent. I perillós.

Sense un eix francoalemany que funcioni bé, i amb criteris d'interès mutu i de reciprocitat positiva, el projecte europeu pot fracassar. En realitat la UE és la reedició del que fou l'Imperi Romà (sense el nord d'Alemanya a causa de la invasió islàmica). I més tard l'Imperi de Carlemany. És a dir, Itàlia (sobretot el Nord), França i Alemanya amb algunes projeccions cap a pobles més a l'est i més eslaus. I sense Espanya, també al principi musulmana, amb l'excepció de la Marca Hispànica i d'Astúries. És sobre aquesta base territorial, que es va iniciar la recuperació europea després de segles foscos de l'alta edat mitjana. Amb França i l'Imperi Germànic com a grans puntals. I Roma, l'Església.

Això pot semblar una divagació. Però sense història i geografia (i demografia) no hi ha una comprensió profunda del perquè del que passa. I del perquè de l'absoluta necessitat d'una entesa francoalemanya.

I això mateix diuen els portaveus, no de la història sinó de l'actualitat, és a dir, els diaris de dilluns passat. El francès Le Monde, per exemple –tot i no ser un diari molt favorable a la Sra. Merkel–, exposa el seu desacord amb els atacs d'alguns sectors francesos a Alemanya i a la seva cancellera. Hi ha gent, diu, a la qual en comptes de buscar una solució a la crisi del deute els resulta més fàcil trobar un culpable: Europa. I Alemanya. I acaba: “Això és un joc infantil i extremament perillós”. I altres diaris francesos diuen el mateix. O bé De Volkskrant, d'Amsterdam: “Hi ha gent que critica molt Gerhard Schröeder, el canceller socialdemòcrata alemany que l'any 2002 va fer moltes reformes econòmiques i socials”. Cal afegir, amb molta oposició. Però que varen fer l'economia molt més competitiva. A França en canvi això no va sortir bé, malgrat les promeses de Sarkozy. Per això els francesos han perdut posicions respecte als alemanys. Això és dolent per a França, entorpeix la relació amb Alemanya. I és dolent per a Europa”.

Fa ben bé un parell de dècades que es parla del déclin français. O de l'estancament. Un déclin que no impedeix una molt alta qualificació francesa en molts aspectes, però que dificulta el colideratge de França i Alemanya.

Atesa aquesta situació, què caldria que cadascun dels països europeus fes per a reforçar el procés europeu? Econòmicament, políticament i socialment. Dit des de la modèstia que em correspon, però també des d'una inalterable adhesió, des de fa més de seixanta anys, al projecte d'Europa.

1. Alemanya és el país amb més responsabilitat. Els alemanys tenen raó en bona part del seu plantejament econòmic, en la seva reclamació de més reformes (ells, en gran part, ja les varen fer) i en la seva demanda de més poder polític per a Brussel·les. De més unitat política, fiscal i financera. Tenen raó. Però només amb bona raó de vegades no n'hi ha prou, i ho haurien de completar amb més flexibilitat envers els països que ara intenten recuperar-se. Que no sempre tenen raó quan ho reclamen, però que, amb raó o sense, poden caure en una crisi molt fonda que repercuteixi sobre la UE. Alemanya inclosa.

2. Alemanya no ha d'actuar només en termes de lideratge econòmic i, en part, social. Ha d'actuar també en termes culturals, filosòfics i ideològics. I polítics. Hi ha hagut la immensa i embogida desgràcia del nazisme, amb algunes seqüeles, que encara duren malgrat l'enorme i exemplar esforç alemany de reparació en tots els ordres, també i sobretot en el moral. Però Alemanya també ha estat el país de l'Aufklaerung, de Kant i de Marx, tant en la seva derivació comunista com també en la socialdemòcrata. I de Humboldt i la universitat moderna. I amb Anglaterra i els Estats Units la gran impulsora mundial de la industrialització. I tantes coses més. Per tant, ha de participar a primera fila, com França, en el redreçament europeu. I ha d'exercir lideratge. I el lideratge requereix generositat. I acceptació mútua. Això Alemanya ho
ha de tenir en compte.

3. I, en general, tots els països europeus han d'entendre que no hi haurà recuperació sense un esforç de realisme. I d'assumpció de l'esforç i de disciplina que això comporta. I d'explicació de la realitat. Això val especialment per als països del sud d'Europa. Que és lògic que reclamin més ajut. I que és cert que, si s'ensorressin, posarien en molt greu perill la construcció europea.

Aquest article és el mateix que es publica en el butlletí electrònic del Centre d'Estudis Jordi Pujol
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.