Política

El Consell acorda remetre a les Corts l'acord de reciprocitat de Canal 9 i TV3

“Si el govern català no respecta les senyes d'identitat TV3 deixarà de veure's a la Comunitat Valenciana”, ha dit el vicepresident Ciscar

El govern valencià demanarà el tercer múltiplex perquè l'actual espai radioelèctric “no permet donar cabuda a tots els canals catalans”

L'executiu de Fabra vol estendre el conveni a altres autonomies limítrofes

El govern valencià ha acordat en la seua reunió setmanal remetre a les Corts per a la seua aprovació el conveni de col·laboració que subscriuran la Generalitat valenciana i la catalana per a la reciprocitat de les emissions de les seues televisions autonòmiques en els seus respectius territoris. Segons ha subratllat el portaveu del Consell, José Ciscar, aquesta és la primera vegada que l'Administració catalana reconeix per escrit “el respecte a les senyes d'identitat de la Comunitat Valenciana, entre elles la seua denominació oficial i la de la seua llengua”. “El respecte a les senyes d'identitat és irrenunciable. Ha sigut sempre una de les premisses per a l'acord”, ha emfatitzat Ciscar.

Així, l'acord inclou el respecte a la denominació oficial de l'autonomia que recull l'Estatut com a Comunitat Valenciana, “amb identitat com a nacionalitat històrica, sense que s'incorpore a cap altra comunitat, ni cultural ni políticament”, i a la denominació dels ciutadans i ciutadanes com a “valencians i valencians”, ha expressat el vicepresident. A més Ciscar ha explicat que el document reconeix que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) és l'autoritat normativa del valencià i que “la bandera de la Comunitat Valenciana és la senyera de quatre franges roges sobre fons groc, coronada amb una franja blava junt a l'asta”.

Bona voluntat

Ciscar ha confiat que el govern català respectarà l'acord en tots els terminis. “Crec que el govern català acatarà i farà acatar el que s'ha acordat, si no ho fa TV3 deixaria de veure's a la Comunitat Valenciana. Vetlarem per l'estricte compliment del conveni”, ha asseverat.

En aquest sentit, ha considerat que seria un gest “de bona voluntat” que al web de TV3 començara a utilitzar-se la denominació del territori i de la llengua que recull l'acord. Això no obstant, ha advertit que el conveni encara no ha sigut firmat i, que per tant, no el govern català no està incomplint cap premissa.

L'acord haurà de ser aprovat per les Corts, on el PP té majoria, perquè és una exigència estatutària quan un conveni del Consell afecta a les relacions amb altres autonomies. En aquest procés parlamentari serà possible que els grups de l'oposició introduïsquen alguna esmena.

Espai insuficient

El vicepresident i portaveu ha recordat que l'acord està vinculat a la disponibilitat de l'espectre radioelèctric necessari, l'assignació del qual correspon al Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme. Per això, Ciscar ha explicat que el govern valencià s'hi adreçarà la pròxima setmana per a demanar un tercer múltiplex. El portaveu ha assegurat que la predisposició del departament de Manuel Soria “és bona”. “Anem a fer la petició al Ministeri per tindre'l aviat, ja que la intenció del nostre govern és estendre aquest conveni a altres comunitats limítrofes”, ha afegit.

Ciscar ha explicat que els tècnics de la Generalitat indiquen que amb l'espai radioelèctric actual no és possible donar cabuda als canals de la televisió pública catalana –TV3, 324, Super3, Esport 3, TV3HD i TV3CAT–. “Per tant, ens fa falta un tercer múltiplex”, ha reblat.

Preguntat per la possibilitat d'utilitzar la xarxa de repetidors d'Acció Cultural del País Valencià si la concessió s'allarga en el temps, Ciscar s'ha limitat a indicar que estarien oberts a estudiar altres vies si els tècnics ho avalaren. Ciscar no ha pogut concretar quan se signarà l'acord, ja que ha de passar pel tràmit parlamentari i s'ha de disposar del múltiplex.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.