Política

8.000 milions d' impagaments de l'Estat

La Generalitat actualitza els càlculs dels incompliments de Rajoy

El gros prové de la inversió en infraestructures

El govern d'Artur Mas ha actualitzat la xifra a què ascendeixen els incompliments de l'Estat: 8.076 milions. És a dir, el doble del total de retallades que hauria de fer Catalunya amb l'objectiu de dèficit del 0,7% del PIB, que és el que preveu la pròrroga pressupostària. “Si només es comprometessin a pagar-nos el que ens deuen aquest any i el que ve, faríem la pau; no hauríem de fer les retallades que en aquests moments estem obligats a fer”, va assenyalar dijous el conseller de la Presidència, Francesc Homs.

En la quantificació del govern, a la qual ha tingut accés aquest diari, el gros dels impagaments prové de les inversions en infraestructures. La quantitat de la inversió compromesa i no realitzada ascendeix als 5.227 milions. Això no inclou, però, els deutes per l'incompliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut, una clàusula que havia de compensar el dèficit inversor de l'Estat a Catalunya durant set anys. L'incompliment d'aquest compromís estatutari del 2008 al 2012 ascendeix als 2.868 milions. Però la Generalitat rebutja sumar-los al dèficit inversor general, perquè si Madrid hagués complert no seria necessària la compensació de l'Estatut.

El govern de Mas també denuncia que ha hagut de sufragar 1.762,5 milions per mesures preses per l'Estat de manera deslleial en els últims anys. Hi afegeix 712 milions més de la reducció d'ingressos finalistes i 373 milions de perjudici per les decisions de Madrid que li han minat els ingressos o li han impedit recaptar-ne més.

LA XIFRA

2.868
milions
deu l'Estat a Catalunya per l'incompliment de les inversions previstes en l'Estatut entre el 2008 i el 2012.

Demà diumenge, dossier especial a El Punt Avui

Deutes, actuacions deslleials i promeses mai satisfetes. El Punt Avui publicarà demà un especial de vuit pàgines sobre els incompliments de l'Estat amb Catalunya. L'última retallada de 1.000 milions del govern de Mariano Rajoy en els ajuts a la dependència és tan sols una de les decisions deslleials que pren Madrid contra la Generalitat, que ha hagut d'incrementar la despesa en àmbits socials que l'executiu espanyol ha desatès en els darrers anys. Tot plegat, en un context de tisorades dràstiques pels ambiciosos objectius de dèficit d'obligatori compliment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.