Política

Herrera reclama al govern “que se salti la legalitat” i aprovi el pressupost sense acatar les exigències de l'Estat

El coordinador ecosocialista indica que Espanya “no es pot permetre el luxe que Catalunya caigui, com Europa no es pot permetre que Espanya caigui”

Joan Herrera considera que els comptes pel 2013 no haurien d'incloure cap referència als objectius de dèficit, ja siguin de l'1,2% o del 2,1%

Alguns dels partidaris del dret a decidir defensen que legalitat no és sinònim de legitimitat i, de vegades, convé saltar-se la legalitat per arribar a la legitimitat. Una màxima referida al bloqueig polític i institucional del dret a decidir per part de l'Estat que ICV reclama que també es contempli per rebutjar les polítiques d'austeritat. Així, el coordinador nacional ecosocialista, Joan Herrera, ha reclamat al govern que incompleixi la llei i aprovi el pressupost sense acatar les exigències de Madrid i Brussel·les. “És ara que ens hem de saltar la legalitat, que pot ser legal però és immoral i inacceptable”, ha defensat en referència a l'austeritat i als sostres de dèficit.

“El govern diu que està disposat a saltar-se la legalitat amb el dret a decidir però, en canvi, està aplicant fil per randa les polítiques d'austeritat”, ha lamentat el líder ecosocialista en referència a l'elaboració dels propers pressupostos de la Generalitat. Segons el coordinador nacional d'ICV, els comptes del govern pel 2013 no haurien d'incloure cap referència als objectius de dèficit, ja siguin de l'1,2% o del 2,1%, i plantejar-se en relació a la taxa d'atur i de pobresa. “La primera prioritat ha de ser canviar les polítiques europees i tenim un instrument: el pressupost”, ha assenyalat.

Per tant, pel líder ecosocialista el que ha de fer el govern és “desacatar” i “no obeir” perquè complir amb els objectius de dèficit fixats és “permetre la sagnia del país”. “És inacceptable que rescatem els bancs amb 75.000 milions i ens retallin salut, educació i serveis socials”, ha argumentat. Herrera està convençut que Catalunya té prou força com per incomplir les imposicions que marquen els governs espanyol i europeu perquè el seu pes econòmic i demogràfic impedirà grans represàlies. “Tenim força, perquè l'Estat no pot deixar caure Catalunya i Europa no pot deixar caure Espanya”, ha assegurat. “Es tracta de forçar les coses”, ha insistit.

El pressupost de la Generalitat continua prorrogat tot i que ja han transcorregut quatre mesos de l'any. Una situació que ICV considera insostenible i, per això, urgeix el govern a presentar els comptes al Parlament per acabar amb la pròrroga pressupostària que obliga la Generalitat a retallar amb l'objectiu de dèficit del 0,7%. Una situació que a ERC “li permet anar fent” per justificar-se davant del seu electorat, però que no és “sostenible” pel “patiment” de milers de catalans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.