Política

política

Els socialistes enalteixen l'europeisme de De Puig

Més de dues-centes persones homenatgen el polític gironí en un acte emotiu que va combinar cultura i política

Pere Navarro va lloar la seva figura per reivindicar una Europa “alternativa”

L'auditori Josep Irla de Girona va quedar ahir petit per acollir els més de dos centenars de persones que s'hi van congregar per retre un homenatge al polític i historiador gironí Lluís Maria de Puig i Oliver (Bàscara, 1945-Girona, 2012). Destacades personalitats del món de la política catalana i de l'Estat espanyol, així com amics, van assistir a aquesta acte que va reunir bona part de la plana major del partit socialista, en què l'exdiputat i exsenador va militar durant la seva dilatada trajectòria política. Entre moltes altres personalitats, del PSC –partit de què va ser un dels fundadors– va destacar la presència de l'expresident José Montilla i de Pere Navarro, Joaquim Nadal, Joan Majó, Marina Geli, Juli Fernández i Pia Bosch. Del PSOE no es van perdre la cita dos bons amics i companys de partit com Joaquín Almunia i Enrique Barón. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i la consellera Irene Rigau van ser algunes de les altres autoritats presents.

L'acte, que va combinar la vessant cultural amb l'eminentment política sota el lema Una mirada gironina sobre Europa, va començar amb la interpretació de tres peces musicals –Oda a l'alegria, de Beethoven, Yesterday, dels Beatles, i la sarsuela Pirineu, de Martínez Valls– per part d'una formació d'amics de l'homenatjat. A continuació, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va presidir l'acte oferint un discurs reivindicatiu del projecte europeu, de què no es va estar de reconèixer que “viu les hores més baixes”. “Els ciutadans perceben la Unió Europea com la font dels problemes i la veuen com a sinònim de retallades i sacrificis”, va assegurar. Davant d'això, Navarro aposta per construir una nova UE que retorni “l'esperança ciutadana” en el progrés i que “reconciliï els europeus”. Navarro va fer un repàs a la figura de Lluís Maria de Puig –“un home polític”– i en va destacar els valors democràtics, socialistes, catalanistes i europeistes. “No el vull recordar –va dir–, sinó reivindicar i projectar al futur les seves aportacions.”

Imatges per al record

Un dels moments més emotius de l'homenatge a l'expresident de l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa i de la Unió Europea Occidental va ser, sens dubte, quan en la lectura de cites del pensador George Steiner (doctor honoris causa de la Universitat de Girona) es va projectar un audiovisual tot recordant gràficament la seva vida i la seva carrera. Imatges per al record que van fer emocionar més d'un dels assistents.

Finalment, per cloure l'acte, Joaquín Almunia i Enrique Barón van participar en una mena de debat-conferència al voltant de l'Europa actual, conduït per Joan Majó, president de la Fundació Ernest Lluch, coorganitzadora de l'acte.

LES FRASES

Europa viu un dels pitjors moments de la història del projecte comunitari
Pere Navarro
PRIMER SECRETARI DEL PARTIT SOCIALISTA A CATALUNYA (psc)
Els ciutadans perceben la Unió Europea com la font dels problemes i la veuen com a sinònim de retallades i sacrificis
A Lluís Maria de Puig no el vull recordar –va dir–, sinó reivindicar i projectar al futur les seves inestimables aportacions
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.