Política

Chacón agita la tensió al PSC sobre el dret a decidir

L'exministra demana a Navarro que retiri el suport a la consulta i es desvinculi d'una “iniciativa de ruptura”

La direcció titlla la carta d'inoportuna

Ros, Elena i Sabaté censuren la pujada de to

Les costures del PSC tornen a estar sota màxima tensió. Uns estiren per aquí, i els altres estiren per allà. Primer, Carme Chacón va reaparèixer per pressionar el seu partit amb una carta oberta radicalment contrària al dret a decidir de Catalunya. La reacció no es va fer esperar: veus com ara la dels diputats Joan Ignasi Elena, Xavier Sabaté, Àngel Ros o Marina Geli van criticar la pujada de to de la seva teòrica cap de files a Madrid. Entremig, la direcció s'enrocava a Nicaragua sense mostrar una postura contundent i esperant que s'apagui sol l'enèsim foc al PSC entorn de la qüestió nacional. Chacón va exigir al PSC que es desvinculi de qualsevol “iniciativa de ruptura” amb l'Estat i, en concret, que abandoni el Pacte pel Dret a Decidir en una carta enviada diumenge a la nit per correu electrònic a Pere Navarro. Just unes hores abans de la trobada d'ahir al Palau de la Generalitat. L'exministra, segons fonts de Nicaragua, marca així el seu terreny, mostra la seva separació del PSC i deixa clara la seva oposició a una consulta sobre la independència per mantenir-se en la cursa per rellevar Rubalcaba com a cap de llista del PSOE en les eleccions espanyoles. Chacón va acusar Mas d'enfrontar “els desocupats catalans amb els andalusos, gallecs i extremenys”.

El PSC no obrirà expedient, ni demanarà dimissions ni prendrà decisions immediates sobre el futur de Chacón com a candidata electoral. Navarro, que va parlar amb ella al migdia, es va limitar a mostrar l'enuig pel “moment inoportú” i “el desacord amb les formes“ per fer pública la carta just quan ells sempre han demanat “diàleg i pacte” a CiU i ERC. “El problema no és tant el contingut com el moment”, havia assegurat el portaveu Jaume Collboni.

Navarro creu que poden coincidir amb Chacón en què cap dels dos vol que “Catalunya se separi d'Espanya” però defensa que l'únic que fa el PSC és complir el seu programa electoral, és a dir, intentar fer una consulta “legal i acordada” amb l'Estat.

LA FRASE

Mas vol enfrontar els desocupats catalans amb els andalusos, gallecs i extremenys
Carme Chacón
diputada del psc al congrÉs

“Que s'afilii al PSOE a Madrid”

El diputat del PSC i primer secretari de la federació del PSC a Tarragona, Xavier Sabaté, va recomanar a Chacón que s'afiliï a la federació madrilenya del PSOE. “Un membre del PSC pot afiliar-se perfectament al PSOE. Aquesta és la meva recomanació amb tot el carinyo”, va dir. També van afegir-se a les crítiques els diputats Àngel Ros, Marina Geli i el líder d'Avancem i membre del secretariat del PSC, Joan Ignasi Elena. Tots reclamen que el PSC no es quedi al marge d'un hipotètic pacte pel dret a decidir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.