Política

Rajoy es queixa que el PSOE no faci costat al PP davant la pressió catalana

El president espanyol assegura que voldria que defensés la mateixa idea d'Espanya

De Cospedal critica que Rubalcaba no sigui capaç d'aturar el PSC

La Moncloa seguia de reüll el desenvolupament de la cimera catalana pel dret a decidir força expectant, sobretot, amb la posició dels socialistes pel fet que són els que podien provocar que la imatge d'unitat trontollés. Però, com és habitual en Mariano Rajoy, és més fàcil que s'esplaï a porta tancada que en públic. Així, en una roda de premsa ahir al vespre al costat del primer ministre italià, Enrico Letta, el president espanyol es va limitar a expressar el seu lament pel fet que entén que els socialistes no comparteixen la seva mateixa idea d'Espanya i la necessitat que no “es privi una immensa majoria dels catalans” de sentir-se tan espanyols com de la seva terra. El to no va resultar especialment punyent, però sí el fons de la seva resposta en la cimera. I en aquesta ocasió el missatge –si bé variava poc del que ha marcat en els últims temps sobre el perquè Catalunya ha de continuar sent Espanya– anava més dirigit a intentar deixar en evidència Alfredo Pérez Rubalcaba i la seva lluita amb el PSC pel dret a decidir que a pressionar el govern d'Artur Mas.

Al matí, en canvi, i segons la traducció que va fer de la seva intervenció davant el sanedrí del PP la número dos del partit, María Dolores de Cospedal, Rajoy semblava haver estat molt més contundent contra els moviments de Mas. Segons la secretària general, el president espanyol s'havia mostrat rotund amb el compromís de no permetre que “de cap de les maneres” es “trossegi una part de la sobirania”, amb el benentès que el dret a decidir que reclama Catalunya no és factible, perquè correspon “a tots els espanyols” i no es pot esquarterar.

Al Constitucional

En tot cas, el PP recorda que tot plegat està impugnat davant el Tribunal Constitucional (TC) i que hi portaran tantes decisions com prengui el govern o el Parlament.

La crida matinal a la tranquil·litat que va voler imprimir Rajoy davant el que alguns dirigents qualifiquen de “desafiament intolerable” també va anar acompanyada del corresponent estirabot al PSOE. Ja en roda de premsa, De Cospedal, i seguint la línia del discurs del líder, va acusar els de Rubalcaba de no ser capaços de frenar el PSC en la defensa del dret a decidir a través d'una consulta legal. Per tot plegat, la número dos popular subratllava que fins que els socialistes no tinguin “un mínim” de criteri intern sobre el seu model d'estat no té cap sentit que plantegin acords al PP en matèria territorial.

Sánchez-Camacho també colla els socialistes

Objectiu: els socialistes. La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, també va dirigir l'artilleria contra el PSC i el seu primer secretari, Pere Navarro, a qui va pressionar amb el dret a decidir.

Sánchez-Camacho va burxar en la carta oberta escrita per Carme Chacón en què la catalana demanava a Navarro que es desmarqués dels plans de Mas. La presidenta del PP a Catalunya va instar el líder dels socialistes catalans a “escoltar”Chacón, i també el líder dels socialistes bascos, Patxi López, en comptes de ser “la comparsa i el còmplice” del president de la Generalitat, Artur Mas, “en el camí del dret a decidir cap a la independència”. A poques hores de l'inici de la cimera, va considerar que Navarro “hauria de rectificar” en la seva decisió d'assistir a la cimera. Sánchez-Camacho feia la crida davant la seu del PP de Madrid, on va participar en la reunió de l'executiva del partit, presidida per Rajoy.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.