Política

Consens amb matisos

CIMERA Acord de mínims dels partits per defensar la consulta amb el pacte nacional

El PSC amenaça de desmarcar-se si CiU no difon més opcions que la sobiranista

Dues hores de reunió han servit per constatar que, de moment, són els que eren: CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP continuen engreixant la majoria favorable al dret a decidir. Després de la cimera que havia d'assentar les bases del pacte nacional, l'ens que integrarà la societat civil en el procés, el consens es manté però amb esquerdes, per les reserves de tots els partits de l'oposició i l'amenaça de Pere Navarro de despenjar-se'n. Collat per Carme Chacón i Alfredo Pérez Rubalcaba, ferms opositors de la consulta, el primer secretari dels socialistes catalans va marcar perfil. Va sostenir que estava “profundament preocupat” i “decebut” pel resultat de la cimera. Navarro va exigir al govern polítiques actives contra la crisi i més neutralitat en el procés. És a dir, que no treballi per a l'estat propi abans de la consulta. Si l'executiu no mou fitxa, el PSC “entén” que no pot ser en el pacte nacional. Però Navarro tampoc no va escenificar un trencament total: nedava i guardava la roba.

El govern va llegir com una victòria que els socialistes catalans es mantinguessin a la taula, sobretot després de l'intent de Chacón de condicionar-ne l'actuació a la cimera fent pública una carta als mitjans contra el procés sobiranista. “A hores d'ara hi ha un compromís per al dret a decidir i d'això no se'n desenganxa ningú”, va subratllar el conseller de la Presidència, Francesc Homs. L'executiu es va conjurar per “fer confortable” la posició del PSC. O dit a l'inrevés: per no donar motius a Navarro per escenificar una ruptura que jugaria en contra dels complicats intents per aconseguir una consulta pactada amb Madrid. És per això que, davant de la reivindicació de Navarro, dins de la reunió, que es dissolgués el consell assessor perquè era incompatible amb el pacte nacional, Artur Mas es va avenir a fer un gest: que el consell d'experts també estudiï altres sortides nacionals per a Catalunya, a més de l'estat propi. El PSC, però, en desconfia. “No és en absolut creïble”, va criticar Navarro, convençut que la Generalitat ha d'abandonar la construcció d'estructures d'estat com la hisenda pròpia.

Els partits tenien, des de feia setmanes, un document de mínims per articular el pacte nacional, però estava encallat. CiU espera que hi facin esmenes. El text fixa que el pacte s'articularà a través d'un ple amb totes les entitats adherides i d'una permanent executiva més reduïda en què hi seran les institucions, els grups parlamentaris i representants de la societat civil.

ERC, el soci de governabilitat de CiU, va ser l'únic partit que es va felicitar pels resultats de la reunió, que va reunir els partits favorables a la consulta, les institucions locals, l'alcalde Barcelona, i els màxims representants del govern. La resta, van mantenir intactes els seus posicionaments. ICV-EUiA critica l'“excés de gesticulació” de Mas i insisteix que el pes del procés ha de pivotar sobre el Parlament, en la comissió sobre el dret a decidir que s'aprovarà en el ple de dimecres. La CUP reivindica que el Principat no deixi la resta dels Països Catalans al marge i remarca que el lideratge l'ha d'exercir la ciutadania. El pacte nacional camina, així, a empentes i rodolons. L'objectiu del govern és que es constitueixi abans de l'estiu. I que la unitat catalana, encara que estigui esquerdada, no es trenqui del tot abans no s'hagi esgotat la via del diàleg amb Madrid: fins que Rajoy entoni l'últim “no”.

LES FRASES

13.03.13
El PSC s'afegeix
a la defensa d'una consulta pactada amb l'Estat.
No entendrem que es faci de banda de la resta de Països Catalans
Quim Arrufat
DIPUTAT DE LA CUP
Cal dotar els ciutadans dels millors instruments i, el millor dels instruments és la democràcia
Oriol Junqueras
president d'erc
23.01.13
El Parlament aprova
la declaració de sobirania
amb els vots de CiU, ERC i ICV-EUiA.
La reunió ha constatat que hi ha coincidència en la idea del dret a decidir
Francesc Homs
Conseller de la presidència
Hem entrat sense ordre del dia i sortim sense un pla de treball
Joan Herrera
Coordinador nacional icv
Amb el que hem conegut a la cimera, el PSC no pot ser al pacte nacional
Pere Navarro
primer secretari del psc

Alternatives a l'estat propi

El Consell Assessor per a la Transició Nacional estudiarà alternatives a l'estat propi, si així ho demana algun partit implicat en el procés. Aquest va ser el compromís que va adquirir el president Artur Mas després de les queixes del PSC, que sosté que l'organisme només està pensat per avalar la independència. Fins i tot, els socialistes n'han arribat a demanar la dissolució. Segons el govern, amb aquest canvi es “garantiran” tots els escenaris que puguin sorgir a partir del dret a decidir. Però Pere Navarro ja va alertar que no es creuen aquesta bona disposició i va censurar que CiU i el consell assessor “predeterminin” el resultat del referèndum. Aquest ens es va posar en funcionament el mes passat i està previst que elabori una vintena d'informes sobre l'estructura d'una Catalunya independent. Per exemple, analitzarà com ha de ser la seguretat social, l'agència tributària, el banc central, l'oficialitat de les llengües m i la doble nacionalitat.

M.B.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.