Política

El Parlament en bloc defensa que a la Franja es parla català

Aragó votarà aquest dijous denominar “llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental (LAPAO)” al català

CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP apunten a la intencionalitat política i falta de sentit comú del govern aragonès

Turull ironitza sobre “com anomenaran a partir d'ara al castellà que es parla a l'Aragó”

Tots els grups parlamentaris catalans han defensat aquest dimarts des de la sala de premsa del Parlament que la llengua que es parla a la Franja de Ponent és el català. Una “obvietat” que no seria notícia si no fos perquè el Parlament aragonès votarà aquest dijous, a proposta del govern de la regió, una iniciativa per canviar la llei de llengües i denominar “llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental (LAPAO)” al català. CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP han assegurat que es tracta d'una decisió amb “clara voluntarietat política” i amb “manca de sentit comú”.

El vicesecretari d'Acció Política del PP català, Enric Millo, ha assenyalat que, personalment, creu que el que es parla en aquesta zona d'Aragó “és català amb una variant”, però ha rebutjat entrar a valorar la decisió del govern aragonès de canviar-li el nom .

Des de les files de Ciutadans, el seu portaveu, Jordi Cañas, també ha considerat una mica ridícul el debat ja que filològicament “ningú dubta que el que es parla a la Franja és català”.

El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ha considerat “irrellevant” com s'anomeni la llengua que es parli a la franja perquè seguirà sent català i, segons ha dit, un canvi de nom no canviarà la realitat lingüística.

El portaveu adjunt d'ERC a la Cambra, Oriol Amorós, ha carregat contra el PP per atacar el català “tant com pot sempre que pot”, i ha sostingut que el canvi de denominació no respon a ignorància sinó a mala fe.

La coordinadora nacional d'ICV i portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha emplaçat el govern a obrir diàleg amb el govern d'Aragó perquè “torni el sentit comú” i es preservi cosa que, segons ha dit, és patrimoni de tots.

El líder de CiU a la Cambra, Jordi Turull, ha considerat molt greu que es prengui una decisió “sense rigor científic ni acadèmic”, i ha apel·lat a que s'imposi el sentit comú i no es modifiqui la denominació del català de la Franja. Turull ha ironitzat sobre “com anomenaran a partir d'ara al castellà que es parla a l'Aragó”.

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha criticat la decisió de l'executiu aragonès perquè és “una ofensa i una ofensiva contra els drets dels catalanoparlants” de la Franja ja que els redueix a tribu folklòrica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.