Política

Més independència catalana respecte al mercat espanyol

Catalunya bat el seu propi rècord en exportacions el 2012 malgrat la crisi

S'incrementen les vendes al món respecte a les que es fan a la resta de l'Estat

França i Alemanya és on es ven més

Rècord en les exportacions catalanes. Malgrat la cruesa de la crisi, el volum de negoci de les empreses catalanes a l'exterior va arribar l'any passat fins als 58.283 milions d'euros, un 5% més que el 2011. També es va incrementar el nombre d'empreses catalanes que van traspassar les fronteres del territori català. En total, són 45.937 companyies, un 6,4% més que fa dos anys. Segons l'informe de balanç de la internacionalització de l'economia catalana que va presentar ahir el conseller d'Empresa, Felip Puig, davant del Consell Executiu, un 54,3% de les vendes es van fer al món, mentre que el 45,7% van ser a la resta de l'Estat. El percentatge de les exportacions internacionals s'ha incrementat lleugerament respecte del 2011, quan la proporció era del 52,9% a l'estranger i del 47,1% a l'Estat espanyol. L'informe desacredita, per tant, la tesi sobre la inviabilitat econòmica d'un estat català per la seva dependència del mercat espanyol i pels perjudicis que li podria generar un hipotètic boicot espanyol als productes catalans.

França i Alemanya es mantenen com els dos estats on més exporten les empreses catalanes. La Unió Europea és el principal mercat, però, com a conseqüència de la crisi, hi han guanyat pes els anomenats països emergents. Gairebé un 40% de les vendes que es fan fora de l'Estat espanyol són en territoris de fora de la UE. Els que desperten més interès en els empresaris catalans són Austràlia, Veneçuela, Algèria, la Xina i el Japó, sobretot pel que fa a la indústria química, l'automobilística, l'alimentària i els sectors tèxtil, metal·lúrgic i el de la maquinària.

Les inversions d'empreses estrangeres a Catalunya també ha augmentat un 37% el darrer any, fins a arribar als 331,8 milions d'euros. El portaveu del govern, Francesc Homs, va remarcar l'increment, atès que es va produir en un context europeu de davallada de la inversió.

LA XIFRA

54,3
per cent
de vendes es van fer a l'exterior el 2012. El 45,7% es van fer a la resta de l'Estat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.