Política

Rajoy confia que la decisió del TC obligarà Mas a afluixar

Ruiz-Gallardón avisa el Parlament que la suspensió s'ha d'acatar i subratlla que la Constitució “ens obliga a tots”

Satisfacció al PP per una mesura que ja s'esperaven

L'executiu espanyol desitja que, més enllà de la gesticulació pública, la decisió del Tribunal Constitucional faci caure la bena dels ulls al president Artur Mas i s'adoni que persistir en una declaració “unilateral” de sobirania és situar-se en un carreró sense sortida, provocant més “frustracions” entre una ciutadania a la qual majoritàriament l'únic que la preocupa és “quan i com sortim de la crisi”, subratllaven ahir fons de La Moncloa, que no dissimulaven la seva absoluta satisfacció per un revés judicial en el qual confiaven plenament.

Així, davant la primera reacció de Mas de desafiar el TC, el ministre de Justícia va ser l'encarregat de recordar-li que la Constitució preserva drets, però també “ens obliga a tots” a acatar-la. I si l'alt tribunal ha decidit que hi ha base per admetre el recurs de Mariano Rajoy, la Generalitat i el Parlament s'ho hauran d'empassar, se suggeria des del govern del PP. Per tot plegat, doncs, exigia “lleialtat institucional” i assenyalava l'únic camí a través del qual es podria consolidar el dret a decidir que es reivindica en el document censurat: el de promoure una reforma de la Constitució.

Lògicament el govern espanyol admet que això implicaria un nou brindis al sol de les institucions catalanes, que un cop arribessin amb el seu projecte al Congrés s'estamparien contra el mur aixecat no només pel PP, sinó també pel PSOE. Cap dels dos partits estatals està disposat a obrir el meló constitucional per encabir-hi les exigències del Parlament, i és per això que des de Catalunya s'havia volgut evitar caure en el mateix parany del pla Ibarretxe.

Més enllà de l'aire de victòria que es respirava als passadissos del Congrés arran de la decisió del TC, el PP va evitar les mostres exagerades de triomfalisme per haver guanyat la primera batalla, amb el benentès que saben que la gestió del conflicte segueix sent molt complexa i és per això que els resultarà imprescindible poder controlar els temps. El primer pas serà aconseguir rebaixar el to del govern català i, de retruc, apaivagar el malestar de la societat catalana. I amb l'única carta que poden jugar, que és l'econòmica.

LA FRASE

Si un projecte topa amb la Constitució, s'ha de plantejar lleialment una reforma del text
Alberto Ruiz-Gallardón
ministre de justícia

Margallo admet el vet a la càtedra de Georgetown

José Manuel García Margallo no va negar l'evidència: que la no-renovació de la càtedra Príncep d'Astúries de la Universitat Georgetown de Washington a Clara Ponsatí és una decisió política fruit de les declaracions de la professora a favor del dret a decidir. En resposta al diputat de CiU Jordi Xuclà, el ministre d'Afers Exteriors en un primer moment semblava no admetre que la professora havia estat vetada arran de la seva irrupció a diversos mitjans de comunicació. Margallo buscava pretextos per no donar la raó a les sospites expressades per Xuclà que s'havia produït un vet a Ponsatí des de l'ambaixada espanyola, fins que en el tram final de la seva resposta es va sincerar i va deixar anar: “No crec que una càtedra que porta el nom del Principat d'Astúries hagi de servir de base per encoratjar processos secessionistes. I, per descomptat, mentre jo sigui ministre no ocorrerà a cap ambaixada espanyola.” Prèviament, i també en matèria de projecció internacional, Mariano Rajoy va llançar un altre avís a la Generalitat assegurant que no tindrà cap mena de recança d'anar al TC si considera que Artur Mas envaeix competències de l'Estat en la seva acció exterior.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.