Política

Pressió interna al PSC per continuar dins el dret a decidir

Els socialistes s'allunyen del futur pacte nacional i denuncien “manca de neutralitat i pluralitat”

Navarro exposa la seva proposta a Brussel·les, Barcelona i arreu de l'Estat per convèncer el PSOE

El PSC s'allunya cada dia més del futur pacte nacional pel dret a decidir que Artur Mas impulsa més enllà del Parlament per, segons es queixa, “la manca de neutralitat i de pluralitat” del govern. Ho veu, directament, com un pas cap a la independència i no com una pregunta oberta. Aquesta és la posició del sector majoritari liderat per Pere Navarro. Tanmateix, la discussió interna torna a obrir-se de bat a bat. En la reunió de l'executiva del partit d'ahir, els dirigents catalanistes més crítics van pressionar de valent per mantenir-se dins el pacte. “No podem deixar d'estar en un acord que defensi la consulta. Si no hi som, es pot interpretar que no estem a favor del dret a decidir”, reclama un dels dirigents del sector catalanista.

Un grup minoritari, d'entre cinc i deu dirigents, va defensar sense embuts la firma del PSC al pacte pel dret a decidir. La majoria de les intervencions, però, van expressar una posició més escèptica. Va ser, segons fonts presents en la reunió, un dels debats més llargs dels últims temps. Diputats com ara Àngel Ros, Marina Geli i Joan Ignasi Elena i altres membres de l'executiva del PSC van aprofitar el primer debat de la direcció posterior a la cimera del dret a decidir per defensar que cal signar perquè “el partit ja està a favor d'una consulta legal” i perquè probablement “hi firmaran a favor els sindicats CCOO i UGT”. Seria estrany, segons aquest grup de diputats, que el PSC no hi fos. De tota manera, no hi ha cap dubte que sí que participarà en la comissió del dret a decidir al Parlament.

El portaveu del partit, Jaume Collboni, va reconèixer al final de l'executiva que hi havia hagut debat i va deixar clar que “es farà molt difícil que el PSC assisteixi a més cimeres si no es respecta la neutralitat de les institucions i la pluralitat d'idees”. Avís directe a les files de CiU. Tant la direcció com els crítics reclamen al govern que desvinculi la consulta del sobiranisme, i deixi de fer camí cap a la independència –creant estructures d'estat, fent diplomàcia sobiranista– mentre el poble de Catalunya no hi voti a favor o en contra en una futura consulta.

Tot i la seva possible absència del pacte pel dret a decidir, Collboni va defensar: “No renunciarem al dret a decidir com a principi democràtic.” La seva proposta de reforma de la Constitució, en la qual es vol introduir l'opció de fer referèndums exclusius per un territori, xoca amb els límits de canvi acceptables pel PSOE. No obstant això, Pere Navarro no es rendeix i visitarà “en les properes setmanes” Madrid i altres comunitats per convèncer els socialistes espanyols. “Aquest procés de reforma de la Constitució no serà ni ràpid ni fàcil. Però –segons Collboni– serà més fàcil i ràpid que la independència.”

Opa socialista als “federalistes” de CiU i ICV-EUiA

El PSC llança una ofensiva per reivindicar la seva proposta federalista a l'Estat i, de retruc, una opa als “sectors catalanistes no independentistes” de les bases de Convergència, Unió, Iniciativa i EUiA. Collboni va explicar que deixen la seva proposta federal “oberta” al debat amb aquests sectors propers al federalisme dels partits catalans. Els socialistes catalans volen impulsar ara sense embuts el debat per pressionar el PSOE –malgrat les discrepàncies– abans de la conferència territorial del juliol per a la reforma del model d'estat. La proposta d'encaix Catalunya-Estat, elaborada per la Fundació Campalans, defensa més competències, fixar un millor finançament en la Constitució, el reconeixement explícit de la realitat plurinacional i un “consell federal” per substituir el Senat. Avui Navarro es reuneix amb el comissari europeu Joaquín Almunia a Brussel·les i li explicarà la seva via federal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.