Política

El PP s'encara a Rajoy per frenar concessions a Mas

Els barons responen a la crida a l'ordre llençada pel president espanyol amb una revolta contra el dèficit a la carta

Hisenda suggereix que a Catalunya amb prou feines se li permetrà arribar a l'1,8%

Mariano Rajoy està perdent les regnes del PP a marxes forçades. L'endemà de la crida del president espanyol apel·lant al “seny”, la “generositat” i la “intel·ligència” dels líders autonòmics del seu partit amb els números més sanejats perquè evitin “llençar-se els plats pel cap” i acceptin atorgar un respir als territoris més ofegats, els caps visibles d'Extremadura, Madrid, Aragó i la Rioja el van respondre ahir amb una gran revolta. Galícia també es va apuntar a la gresca, però en aquesta ocasió va procurar modular les queixes. L'objectiu de l'amotinament és frenar com sigui que Catalunya pugui beneficar-se d'un dèficit superior a l'1'2% de mitjana anunciada pel Ministeri d'Hisenda. “No admetrem un repartiment asimètric. És una línia vermella que no permetrem que es passi”, s'alertava ahir des de les comunitats rebels.

El dèficit a la carta està provocant una clara divisió entre els territoris que van aconseguir quadrar la caixa i els que van superar la fita de l'5% fixada pel 2012. I, curiosament, a una i altra banda hi ha governs del PP, però ni l'extremeny José Antonio Monago ni el madrileny Ignacio González no s'enfronten als seus companys del País Valencià, les Balears o Múrcia –que sortiran beneficiats de l'asimetria– sinó que han posat la banya en Catalunya. “Ara Hisenda vol flexibilitzar a qui diu no a la Constitució”, reblava la Junta d'Extremadura en una nota.

Els més bel·ligerants

Monago, que ahir va fer un nou gest de desafiament al govern estatal anunciant la seva intenció de subvencionar els espectacles culturals per “esmorteir” la pujada de l'IVA, ha estat un dels més bel·ligerants contra la decisió de Cristóbal Montoro de “premiar” Catalunya. Les seves tesis han arrossegat la resta de territoris que s'autoproclamen “complidors” i que, per tant, reclamen que l'energia que han posat en les tisorades es vegi recompensada. Des de la comunitat de Madrid es va arribar al punt d'exigir a Rajoy que si vol fer concessions a la Generalitat que ho faci a través del dèficit que s'adjudicarà l'Estat i no pas castigant els territoris que han fet “més sacrificis”. I com a crítica de fons, González acusa Artur Mas de voler bescanviar independència per diners. Per part d'Aragó, el conseller de Presidència, Roberto Bermúdez de Castro, també s'apuntava al “dèficit igualitari” i incidia que no contempla moure's d'aquesta línia.

Al conjunt de discrepàncies expressades ahir cal afegir-hi les de Castella-la Manxa i Castella-Lleó, que ja s'han pronunciat en anteriors ocasions en contra de ser “generosos” amb Catalunya. La tesi del cafè en el dèficit guanya fins i tot a Astúries –governada pel PSOE– una posició que topa amb els interessos d'Andalusia.

Sigui com sigui, l'autoritat de Rajoy ha quedat força tocada després que el dia anterior intentés posar ordre amenaçant fins i tot amb tirar pel dret i imposar el seu criteri si d'aquí al juny –quan la UE doni el vistiplau definitiu a la flexibilització del dèficit de l'Estat– els territoris no han arribat a cap acord.

L'avís d'Hisenda

La qüestió és si serà capaç de resistir la pressió i imposarà l'asimetria tenint més de mig partit en contra. De fet, en els darrers dies, Hisenda ja ha avisat Catalunya que el límit que se li permetrà estarà per sota del 2,1% que reclama Artur Mas, i ahir, fonts del ministeri afegien que veuen “difícil” arribar fins i tot a l'1,8%, una xifra que s'havia considerat factible. Montoro, doncs, intenta contrarestar el setge dels seus argumentant que la Generalitat haurà de seguir fent sacrificis.

LA FRASE

Mentre uns hem d'ajustar la despesa, altres continuen gastant en ambaixades
Roberto B. de Castro
conseller del govern d'aragó
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.