Política

L'ANC gira full i farà eleccions el 8 de juny

Tanca les dissensions que han obligat a ajornar-les amb una sanció disciplinària lleu a sis membres del secretariat

Les eleccions per renovar el secretariat de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) seran finalment el 8 de juny. Així es va decidir dissabte després que una reunió del mateix òrgan donés per debatudes i tancades, amb la interposició de diverses sancions disciplinàries lleus, les trenta impugnacions presentades contra mitja dotzena dels candidats a repetir en el secretariat.

El motiu ve de lluny, ja que un actiu sector crític, articulat en el grup de Facebook Prou manipulacions, màfies i gent incompetent i fosca. L'ANC és de tots atribuïa a aquestes sis persones un seguit d'errors de gestió i irregularitats ja en l'organització de l'acte fundacional, el març del 2012, al Palau Sant Jordi de Barcelona, que van desembocar en notables pèrdues econòmiques i van fer impossible el debat de moltes de les esmenes presentades.

Des de llavors, els crítics havien presentat queixes i denúncies internes, fins i tot sobre un suposat desfalc, que van obligar a encarregar una auditoria que va resoldre que no hi havia hagut lucre personal ni mala fe en cap cas. Malgrat això, els acusats van ser sancionats l'abril passat, pel caos en les esmenes, a entre un i sis mesos sense veu i vot al secretariat, si bé no quedava clar quan s'iniciava la sanció, ja que, a més, hi van presentar recurs. Tot plegat va generar dubtes sobre els comicis de l'11 de maig, que la setmana anterior van ser ajornats per la junta electoral mentre no s'aclarís la qüestió. La sanció pactada finalment dissabte, salomònica, tanca el conflicte i priva els denunciats durant sis mesos d'exercir càrrecs relacionats amb la gestió econòmica, si bé no els impedeix tornar a concórrer a les eleccions, com també faran molts dels crítics.

Tot i que es van canviar els membres de la comissió d'esmenes, el congrés del març passat a Girona també va generar queixes en aquest punt, ja que desenes d'aquestes esmenes no van poder ser votades i es va acabar delegant el debat en assemblees territorials, si bé la majoria ni tan sols s'han convocat.

LA XIFRA

180
impugnacions
(de trenta crítics sobre sis persones del secretariat) es van presentar arran del procés electoral.

Un òrgan suprem de 75 persones

Tal com marquen els seus estatuts, l'ANC ha de renovar cada any el secretariat nacional, el seu òrgan suprem. Format per un total de 75 persones, 50 provenen de les sectorials territorials (tres representants per cadascuna com a norma) i 25 més són triats en l'àmbit nacional, tots en llistes obertes. Després, el secretariat n'escull un comitè executiu de 19 persones, comandat per una mesa formada pel president, un vicepresident, secretari i tresorer.

Si no hi ha sorpreses, Carme Forcadell, que ha tingut un paper de mitjancera en els conflictes interns oberts, és la gran candidata a repetir com a presidenta, un cop culmini el procés en les setmanes posteriors al 8 de juny.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.