Política

El PP aprova a les Corts el veto a l'ús de País Valencià

Instarà totes les institucions perquè utilitzen sols la denominació Comunitat Valenciana

Compara el concepte de Països Catalans amb l'argument de Hitler sobre Àustria i l'alemany

“Som la Comunitat Valenciana, la nostra llengua és el valencià i la nostra bandera és la reial senyera”, ha dit el diputat Rafael Maluenda criticant les “ingerències” de Catalunya

El PP ha utilitzat la seua majoria a les Corts valencianes per a aprovar una proposició no de llei d'especial urgència que prohibeix la presentació d'iniciatives parlamentàries que no incloguen la denominació estatutària de Comunitat Valenciana o que aquesta siga substituïda per altres com ara País Valencià. La proposta també veta la denominació català per a la llengua i insta a l'ús de “valencià”.

La iniciativa ha sigut defesa pel diputat Rafael Maluenda qui ha argumentat que amb aquesta normativa s'evitarà que altres institucions com “l'Ajuntament de Catalunya (sic) puga atacar les nostres senyes d'identitat”, ha dit en relació amb una declaració institucional aprovada el 29 de juny de 2012 pel consistori de Barcelona en defensa de la unitat de la llengua. El diputat popular ha insistit que el debat identitari està ben tancat i que així ho recull l'Estatut. “Som la Comunitat Valenciana, el nostre himne és el del mestre Serrano, la nostra llengua és el valencià i la nostra bandera és la formada per quatre franges roges sobre fons groc, coronades sobre la franja blava”, ha dit negant qualsevol validesa a l'aparició del corònim País Valencià en el preàmbul de l'Estatut.

Nazisme

El veterà diputat popular ha acusat els grups de l'oposició, que habitualment utilitzen el terme País Valencià en les seues intervencions, d'intentar englobar els valencians en un projecte “fantasmagòric de país que ni existeix ni el volem”, ha dit en referència als Països Catalans. En un discurs carregat de referències a un possible tripartit a la Generalitat Valenciana després de les eleccions de 2015, Maluenda, fins i tot s'ha atrevit a comparar el concepte Països Catalans amb el nazisme. “Clar si som països doncs podem formar part d'ells; i si, a més, parlem català com diuen, doncs com deia Hitler: si a Àustria parlen alemany, doncs vegem, això és el que vostés defenen”, ha subratllat.

Cortina de fum

El parlamentari popular ha tingut resposta per part de tots els grups de l'oposició, que han acusat la formació popular d'utilitzar, una vegada més, el fantasma del catalanisme per a desviar l'atenció dels verdaders problemes dels valencians. “Podria dir-me quanta gent menjarà amb aquesta proposta?”, li ha preguntat el diputat de Josep M. Pañella, encarregat de defendre l'esmena del seu grup, Compromís, a la proposta popular. La coalició pretenia la lliure denominació del territori acceptant indistintament la utilització de les tres que consten a l'Estatut: Regne de València; País Valencià i Comunitat Valenciana.

Pañella ha fet un repàs històric de l'utilització del terme País Valencià, ja documentat en 1699 en l'obra Vida de fra Agustín Antonio Pascual, escrita per Agustín Bella i ha insistit que malgrat els intents censors del PP “en el segle XXI es continuarà utilitzant el terme, s'aprove el que s'aprove hui perquè no es pot prohibir el que la gent vol i reclama. El País Valencià ha d'existir, existeix i existirà”.

De la seua banda el diputat d'EUPV, Lluís Torró, ha convidat el PP ha rectificar la seua actitud contrària a tots els dictàmens acadèmics i jurídics. “Tenen tot el dret del món a defendre qualsevol posició acientífica, però és molt perillós governar recolzant-s'hi. Deixen de perseguir perills imaginaris”, ha advertit Torró.

El diputat socialista Rafael Rubio ha sigut l'últim a intervindre, per a fer un relat paorós, però encertat, de la greu situació del País Valencià. “Amb aquesta proposta i amb totes les campanyes que es llancen des de Génova tracten d'evitar que es parle de coses realment importants (...) Facen el que vulguen nosaltres continuarem sent el Partit Socialista del País Valencià”, ha reblat Rubio, que ha intervingut en castellà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.