Política

El PSC s'alinea “per error” amb C's en l'ús del català

Els socialistes voten a favor d'una resolució que exigia l'acatament de la sentència del TSJC sobre el reglament lingüístic a les diputacions de Girona i Lleida

El partit rectifica cinc hores després

El PSC va sorprendre ahir tothom votant a favor d'una resolució de Ciutadans i el PP contra l'ús preferent del català a les diputacions de Lleida i Girona. Votaven contra un reglament lingüístic que van ajudar a aprovar i a favor d'una sentència judicial contra la qual ells mateixos han anunciat que presentarien recurs. Tot i això, cinc hores després de la votació en la comissió d'Afers Institucionals del Parlament, el partit va explicar que hi havia hagut “un error en la votació” i que els seus diputats s'havien “confós”. La proposta va ser rebutjada pels 14 vots de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP contra els 7 vots a favor del PSC, el PP i C's.

L'incident, que podria ser anecdòtic, arriba en un moment de forta discussió interna entre els sectors més catalanistes i la direcció sobre la posició del PSC davant la consulta i el futur pacte nacional pel dret a decidir. El PSC volia girar full com més aviat millor pel que fa a l'error i va assegurar que l'equivocació va ser a causa d'un “error en l'ordenació de la votació” de les propostes. Tanmateix el canvi d'ordre l'havien demanat els mateixos socialistes. A més, el president de la comissió d'Afers Institucionals, Sergi Sabrià, d'ERC, va explicar a aquest diari que les votacions es van fer després d'un debat de 35 o 40 minuts en què cada grup va donar la seva opinió sobre la resolució de C's. El PSC va ser l'únic que no va explicar la seva posició i, en una breu intervenció de Núria Parlon, es va limitar a dir que hi votarien a favor. Els socialistes, però, van escoltar els arguments per votar en contra d'ERC, CiU, ICV i la CUP.

La proposta de resolució de Ciutadans instava clarament la Generalitat a complir “de forma immediata” les dues sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra les diputacions de Girona i Lleida i, de retruc, l'Ajuntament de Barcelona per atorgar un “ús preferent” al català –per sobre del castellà– en els seus reglaments lingüístics. A les sentències, però, s'hi ha presentat recurs.

LA XIFRA

14
vots en contra
de la resolució de Ciutadans: CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP. I, en canvi, 7 vots a favor: PSC, PP i C's.

La Diputació de Girona no afluixa

La Diputació de Girona no acata la sentència del TSJC que anul·lava l'ús preferent del català i contra la qual ja ha presentat un recurs de cassació. Una decisió, avalada a Girona per CiU, el PSC i ERC, que van escenificar en un ple a l'abril un front comú i per votació unànime en defensa del reglament. El president de la Diputació, Joan Giraut, ja va dir clarament que es van donar per assabentats i que, en conseqüència, “no es té intenció d'acatar la resolució fins que es resolgui el recurs”.

joan Trillas

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.