Política

CLARA PONSATÍ

PROFESSORA D'ECONOMIA. EL GOVERN ESTATAL LI HA RETIRAT LA CÀTEDRA PRÍNCEP D'ASTÚRIES A LA UNIVERSITAT DE GEORGETOWN

“L'Estat serà molt hostil mentre transcorri el procés”

“Mentre els catalans seguim a Espanya, l'únic rellevant són les meves credencials acadèmiques, i això ningú ho ha posat en dubte”

“Si ara el convoquessin d'urgència seria irregular; a Georgetown li cauria la cara de vergonya”

A l'ull de l'huracà.
Acadèmica de prestigi, professora de l'Institut d'Anàlisi Econòmica a Barcelona, on ara es reincorporarà, Clara Ponsatí va ser seleccionada per a la Càtedra Príncep d'Astúries a Georgetown a principi de curs, després d'haver estat ja abans a Minnesota, Princeton i San Diego. L'expressió, però, de les seves tesis sobiranistes, tal com ha admès l'Estat, ha fet que li retiressin una plaça que solia durar dos anys.
“Que sigui a Washington els amoïna. Si fos a Tombouctou, ningú s'hauria preocupat”

E

l ministre Margallo va admetre implícitament al Congrés que no l'havien renovada per un tema polític...
Sí, em va donar la raó. Els surt tant de dins que tenen la idea que en una càtedra que du el nom del príncep no hi pot ser un català que discrepi d'ells. És la seva noció d'Espanya.
Confirmat que no li renoven el contracte, així?
Sí, fa temps, al febrer, bastant abans que fes públic el cas, quan es va acabar el curs, perquè no volia que m'interferís en l'activitat docent. Vaig fer el possible per resoldre-ho sense muntar un escàndol, perquè tampoc m'agrada gens aquest mullader.
La universitat li dóna suport...
Sempre ha dit que volia renovar-me i no podia perquè no es podia enfrontar obertament al govern espanyol. L'ambaixador els va transmetre bàsicament el mateix que va dir el ministre l'altre dia. I no hi estic d'acord, perquè mentre els catalans seguim a Espanya l'únic rellevant són les meves credencials acadèmiques i professionals, i això no ho ha posat en dubte ningú.
Vostè no ha parlat amb l'ambaixador o amb algú del ministeri?
No, m'ho van comunicar des de la universitat. M'he posat a disposició de l'ambaixador moltes vegades, i mai ha intentat tenir cap mena de diàleg. Descarten que pugui estar en aquesta càtedra perquè tenen la idea unitarista que un català que, al cap i a la fi, té l'opinió de la majoria de catalans, no hi pot ser. A banda, tenen una noció estranya de la vida acadèmica... No sé què es pensen que faig a la universitat!
Què hi fa?
Hi faig classes d'economia, però evidentment no hi ha cap exposició de les meves opinions. No hi parlava de política perquè no ho he fet ni ho faré mai. El que passa és que una televisió buscava un expert per parlar sobre Catalunya, la universitat em va passar el contacte i hi vaig anar.
S'havia significat políticament abans?
Sóc una ciutadana compromesa i tinc opinions, però no he intervingut mai de manera activa en democràcia. Sí durant el franquisme, però llavors era molt jove.
Això en el procés de selecció no es va tenir en compte...
És que no ho han de tenir en compte! De què, s'ha de revisar el perfil polític d'un candidat? S'ha de revisar el perfil professional, les publicacions, la proposta docent... Però les intervencions polítiques són perfectament irrellevants.
Però aquesta no és una càtedra estrictament estatal, oi?
L'única funció del ministeri és, o hauria hagut de ser, gestionar la comissió de selecció, on tot es fa per acord amb la Fundació Endesa i la universitat. Això ho va fer fa un any i mig, quan em van seleccionar. Les renovacions es feien fins ara confirmant que no hi havia inconvenient de ningú. I no havia passat mai, però va resultar que el govern espanyol sí que n'hi tenia, i va avortar el cas, quan el Ministeri d'Educació al gener havia iniciat el procés i ningú tenia cap problema, aparentment. Va resultar que qui el tenia era Afers Exteriors.
I Endesa no hi diu res?
Són els únics amb qui he parlat, tot i que també fa una temporada que no em contesten els correus. Em van fer una carta dient que no hi podien fer res, però la veritat és que no han ajudat gaire. No hi han tingut res a veure, però s'ho han deixat fer. La seva posició és no interferir en decisions acadèmiques, però aquesta ha estat política, i són els que paguen! I el 40% de la facturació la fan a Catalunya.
Ningú l'havia advertit abans?
Per Nadal m'havien dit que l'ambaixador estava preocupat per les meves opinions, per això em vaig posar a la seva disposició per parlar, però no ho va fer.
S'hi havia trobat mai?
Havia estat professora visitant altres vegades, però a Catalunya no hi havia la situació d'ara. Fent la mateixa feina en un moment polític diferent, no hauria tingut cap transcendència. Hi havia hagut abans uns quants catalans en la meva plaça, i diria que estan d'acord amb mi, però no hi havia l'erupció encesa. Jo m'he trobat a l'ull de l'huracà. El moment és molt intens, i aquest és un fet singular. I sóc a Washington, un punt que els amoïna. Si fos a Tombouctou ningú s'hauria preocupat.
El govern li ha donat suport...
Vaig sentir les declaracions del conseller Mas-Colell, i diverses persones m'han expressat simpaties, però tampoc sé què podrien fer per ajudar. El que passarà és que l'any que ve aquí no hi haurà ningú.
El ministeri va dir que tornaria a convocar tot seguit la plaça.
Els que sabem com funcionen les universitats civilitzades sabem que per ocupar una càtedra a l'agost ja fa molt temps que hauria d'haver estat convocat i resolt el concurs. Si ho convoquessin d'urgència, a Georgetown li cauria la cara de vergonya, perquè el procediment seria clarament irregular. M'estranyaria que trobessin un candidat raonable. S'ha de fer una crida, cal temps per preparar la documentació i, la gent d'alt nivell ja està compromesa pel setembre. Si el que avaluen és que hi pugui anar demà, estan seleccionant algú que ja els convé perquè hi enarbori la bandera espanyola. I no crec que sigui el que interessi a la universitat.
Ho denunciarà?
Ho estudiaré quan torni a Barcelona la setmana vinent, però crec que no hi ha gaire marge.
Els americans, què li diuen?
No ho poden entendre, els costa com als catalans, tot i que ja ens ho hem d'anar posant al cap. L'Estat serà molt hostil mentre transcorri aquest procés.
S'hi tornarà a presentar si tornen a convocar la càtedra?
En aquestes circumstàncies no els vull donar el gust de dir-me que no sóc prou bona. I caldria veure qui hi ha a la comissió de selecció. A més, ja tinc compromisos docents a Barcelona al setembre, no podria tornar a Washington si em renovessin demà.
Dóna el tema per tancat?
Sí, però tindrà conseqüències. Ajudarà a prendre consciència dels cops amagats de l'Estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.