Política

Expulsió exprés

El Ministeri de l'Interior signa l'ordre per expulsar Noureddine Ziani i la Policía Nacional el deté per dur-lo al Marroc

Els serveis jurídics del director de l'espai catalanomarroquí no van rebre cap comunicació oficial

Noureddine Ziani, el director de l'espai catalanomarroquí de la Fundació Nous Catalans, ja està oficialment expulsat de territori espanyol. Agents de la Policía Nacional el van detenir ahir al vespre a l'entorn de l'avinguda Pau Casals de Barcelona, quan sortia de signar uns papers en una notaria. Havia acudit al despatx per firmar uns poders que permeten que la seva advocada, Fàtima Zohra Bouhya, actuï en nom seu. El traspàs de poders es formalitzava després que a la tarda se sabés que la secretaria d'estat de Seguretat, dirigida per Francisco Martínez Vázquez, que depèn del Ministeri de l'Interior, havia signat el decret d'expulsió perquè el Centro Nacional de Inteligencia (CNI) l'acusa de difondre el salafisme i l'islamisme radical, la qual cosa suposa una amenaça per a la seguretat de l'Estat. Tot i les acusacions, tant el mateix afectat com CDC i ERC atribueixen la polèmica a la vinculació de Ziani al procés independentista català. Al seu parer, tot plegat respon a una estratègia política dels sectors anticatalanistes.

Ahir, Ziani va deixar el cotxe aparcat en zona blava i va posar el tiquet a les 18.29. Es va dirigir al despatx, situat a uns metres d'on havia estacionat, on havia quedat per trobar-se, davant del vehicle, amb membres de la Fundació Nous Catalans, entre els quals, Èric Bertran. La trobada, però, no es va produir. Sembla que quan va sortir del notari l'esperaven agents de la Policía Nacional, que el van detenir d'una manera ràpida i discreta. Bertran i els altres membres de Nous Catalans ni se'n van adonar. Immediatament, Ziani va ser conduït a la comissaria de la Verneda. En principi se l'havia de traslladar cap a l'aeroport del Prat amb destí a Tànger, i de fet el seu entorn dóna per fet que va agafar un avió a les nou del vespre. Altres fonts, però, apunten que el trasllat es produirà avui, ja que cal temps per fer gestions amb el Marroc.

D'aquesta manera, es tancava el procés iniciat ara fa una setmana. De fet, es podria haver dilatat fins a dos mesos, però s'ha resolt en menys d'una setmana. És habitual que en aquest tipus de procediments la secretaria d'estat de Seguretat, estament competent per tractar d'aquest assumpte, es limiti a avalar les conclusions de la Policía Nacional, en aquest cas a través de la brigada d'estrangeria de Barcelona.

L'entorn de Ziani estava indignat per la manera com es van precipitar els esdeveniments. De fet, van saber que Interior havia signat l'ordre d'expulsió per la premsa, sense que haguessin rebut cap notificació.

De tota manera, l'equip de juristes que porta el cas ja feia força dies que treballava amb la hipòtesi que el decret d'extradició arribaria de manera immediata. Per això ja havien centrat l'estratègia a demanar la suspensió cautelar de l'ordre. L'advocada ja va informar dilluns que judicialment el cas no s'aturaria. Es disposa d'un termini d'un mes per presentar un recurs de reposició al secretari d'estat de Seguretat. A banda d'això, hi ha un termini de dos mesos en què també es pot presentar un recurs contenciós. En cas que un d'aquests recursos acabés revocant l'expulsió, Ziani podria tornar a trepitjar territori espanyol. Però amb la presentació d'aquests recursos no n'hi ha prou per suspendre l'expulsió. Perquè això succeís, hauria de prosperar la petició de suspensió cautelar d'un jutge.

El conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, va assegurar ahir que el govern no té coneixement que Ziani hagi estat expulsat prèviament de cap altre país. D'aquesta manera, contradeia les declaracions del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que va fer aquesta afirmació dimecres, sense concretar de quin país es tractaria. El ministre, a més, va desvincular l'ordre d'expulsió de motius polítics i va assegurar que el seu ministeri disposa de proves contundents que demostren les acusacions. Des de CDC i des de la defensa s'ha reclamat que aquestes proves es facin públiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.