Política

Ofensiva del govern per intentar frenar la llei Wert

Mas convocarà la setmana vinent una cimera de partits i sectors de l'educació per fer un front comú i defensar el model escolar català

L'executiu no descarta recórrer al Constitucional

Front comú contra la llei Wert. Aquest és el camí que seguirà el govern per intentar contrarestar la nova reforma educativa de La Moncloa que pretén dinamitar el model d'immersió català i restar finançament a la Generalitat per pagar l'educació privada en castellà. És per aquest motiu que el president, Artur Mas, convocarà la setmana vinent partits i el sector educatiu. Una nova cimera per consensuar el full de ruta a favor de l'escola en català.

Mas va destacar ahir que el país ha d'estar “unit” davant d'aquests atacs, que seran “combatuts per vies democràtiques” i “fins a les últimes conseqüències”. En aquest sentit, l'executiu no descarta recórrer al Tribunal Constitucional (TC) si no es produeixen canvis significatius durant la tramitació de la llei orgànica de millora de la qualitat de l'educació (LOMQE). El president va qualificar aquest projecte “d'opa hostil” i va recordar que la Generalitat i la societat catalana tenen tot el dret de defensar amb “dents i ungles” el sistema educatiu. Un model que, segons Mas, funciona a la perfecció i que, a més, ajuda a la cohesió social, perquè “intenta que tothom tingui les mateixes oportunitats, siguin de famílies de parla castellana o catalana”.

La trobada que s'ha de celebrar la setmana vinent serà la segona que es produeix en pocs mesos per protestar contra el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, i la seva polèmica normativa. El mes de desembre passat ja es va fer públic l'avantprojecte, que va ser com una galleda d'aigua freda. Es van organitzar diverses concentracions ciutadanes i totes les forces parlamentàries, a excepció del PP i Ciutadans, es van reunir al Palau de la Generalitat.

Esmenes conjuntes

CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP van acordar presentar esmenes conjuntes en contra d'aquest projecte, portar el cas a la Unió Europea i també van subscriure un text del Consell Escolar de Catalunya, l'òrgan que agrupa tota la comunitat educativa del país. El manifest era un dur al·legat contra els postulats ministerials i qualificava d'“inacceptable” la LOMQE. El document subratllava que el sistema d'immersió “assegura” el coneixement de les dues llengües.

ERC, Iniciativa i el PSC van confirmar ahir que participaran en la cimera de Mas, tot i que van exposar visions completament oposades. Els republicans, socis de CiU, van celebrar la proposta del president i van reclamar que aquesta reunió serveixi per elaborar un full de ruta per aturar la llei Wert. “La podem parar amb l'element jurídic espanyol i també amb l'actitud ferma del conjunt de la comunitat educativa i de les forces catalanes de plantar-se i no obeir-la”, va destacar el portaveu adjunt d'ERC al Parlament, Oriol Amorós.

Per la seva part, ICV manté que la cimera, al marge de fer pinya contra Wert, també ha de servir per defensar l'escola pública. “Aquest model està sent desmantellat amb les retallades que el govern està aplicant des de fa dos anys”, va denunciar la coordinadora nacional, Dolors Camats. El PSC es va afegir a la demanda d'Iniciativa.

LES FRASES D'ARTUR MAS

Tothom que sigui objecte d'una opa hostil té dret a defensar-se. I nosaltres defensarem amb dents i ungles el nostre sistema educatiu
Aquesta gent que vol dividir-nos i que els nostres models es malmetin seran combatuts per vies democràtiques

Rebuig frontal del PSOE

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, també va mostrar el seu rebuig frontal a la LOMQE, que divendres va aprovar el Consell de Ministres. El líder socialista va assegurar que el projecte “neix amb data de caducitat”, perquè durarà poc i, fins i tot, va recomanar a les editorials dels llibres de text que no els modifiquin. Però l'enuig de Rubalcaba no se centra en la imposició del castellà a Catalunya, sinó en la prioritat que es dóna a la religió. En aquest sentit, va anunciar que demanarà formalment que es revisi el concordat que l'Estat manté amb el Vaticà si el PP no rectifica. “Amb aquesta reforma educativa guanya l'Església”, va sentenciar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.