Política

Mas veu eleccions plebiscitàries si falla el referèndum

El president apunta que el federalisme “no és una bona solució”

Jordi Cabré l'entrevista en el seu últim llibre

La convocatòria d'unes eleccions autonòmiques amb caràcter plebiscitari “seria l'últim recurs”, assenyala el president de la Generalitat, Artur Mas, en cas que fallés l'organització d'un referèndum –que requereix el permís de l'Estat– o la convocatòria d'una consulta sota el paraigües de la llei catalana que podria impugnar el govern espanyol. Tanmateix, el cap de l'executiu no es mostra gaire partidari d'aquest tipus de votacions. “No és el més desitjable, perquè els programes electorals han de poder parlar de més coses que d'això”, afegeix Mas.

La via que pràcticament queda descartada és la declaració unilateral d'independència, tal com apunta el mateix Mas en l'entrevista que li fa el gestor cultural i articulista d'aquest diari, Jordi Cabré, en el seu últim llibre Ara que no ens escolta ningú. Cabré fa un recull de diàlegs ficticis amb alguns dels polítics, filòsofs i artistes catalans més importants del segle XX que tanca amb una entrevista inèdita i real amb el president de la Generalitat.

En el diàleg amb Cabré, Mas també tracta l'opció federal com a sortida a l'encaix entre Catalunya i Espanya que defensa el PSC. “No és una bona solució”, assegura. “Jo crec molt més en la bilateralitat”, afegeix. Mas és del parer que una federació d'estats a Espanya es provaria de fer a disset bandes. “Catalunya hauria d'estar al mateix nivell que els altres disset [...] i en un senat quedaria sempre en minoria”, adverteix.

Pel que fa al model del futur estat propi, Mas s'allunya del sistema espanyol o francès, massa intervencionista, i també de l'anglosaxó, “en què el pes del poder públic és residual”, i aposta, en canvi, per una tercera via: “la societat civil organitzada”. I explica: “Ens convé un poder públic que no ho controli tot, amb la persona al centre, i entre aquests dos, una societat civil protagonista en sanitat, educació, cultura...”

LES FRASES D'ARTUR MAS

Primer és la democràcia i després és l'estat de dret: no pas a la inversa
L'ordre va primer que els ideals. Un país trencat no pot avançar i històricament sempre ha estat un desastre

Els sindicats, amb el pacte nacional

CCOO i la UGT volen participar en el pacte nacional pel dret a decidir que impulsa el govern. Els líders sindicals, Joan Carles gallego i Josep Maria Álvarez, respectivament, així ho van reiterar ahir després de recordar que ambdues organitzacions s'han mostrat favorables a la convocatòria d'una consulta. Segons Gallego, seria bo crear una comissió “àmplia” amb la presència també del sector empresarial. De moment, però, encara no han estat convidats formalment. “Hem d'esperar a conèixer el context i el paper que ens tocarà”, avança Álvarez, però també hi afegeix que “la nostra posició és favorable”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.