Política

Duran implora un pacte que respecti l'educació catalana

Lamenta en una carta oberta que la llei Wert menysté l'Estatut i avisa Rajoy que és “la gota que fa vessar el vas” independentista

Rigau alerta que pot deixar d'ensenyar-se la història de Catalunya

El president d'UDC i portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va fer ahir al seu bloc una crida directa i fins a un cert punt desesperada en una carta oberta al president espanyol, Mariano Rajoy, perquè reflexioni i busqui un acord “amb el màxim diàleg possible” sobre la nova llei orgànica de millora de la qualitat educativa (Lomque) que divendres va rebre el vistiplau del Consell de Ministres. Duran lamenta la “incapacitat” de Rajoy per frenar “l'aberrant llei Wert”, que “passa” d'una altra llei orgànica com és l'Estatut perquè “atempta” contra la normalització del català –fet que troba “inacceptable”– i deixa en mans de l'Estat els continguts curriculars. Duran recorda que el dictamen del Consell d'Estat d'unes setmanes abans “oferia una possibilitat claríssima” per no tocar la immersió, i va “rebolcar pel dret i per l'inrevés” bona part de les propostes. A l'hora de la veritat, però, l'executiu no n'ha fet “cap cas”.

Duran referma el bloc polític i social a Catalunya contra la llei, i avisa Rajoy que no lli estranyi que a Catalunya “hi hagi un sentiment creixent que a Espanya no hi ha res a fer”. “No sóc independentista, però entenc que molta gent de bona voluntat arribi a aquesta conclusió. És que no pareu de donar-los arguments!”, diu. Per ell, una part “molt important” del sobiranisme es basa en el rebuig al greuge fiscal i les agressions a la llengua, i la llei Wert “és la gota que fa vessar el vas”.

Arran d'això, apel·la al Rajoy “estadista i no polític” perquè “situï en la primera línia de preocupacions” l'afer català. Una cosa que, creu Duran, si no l'ha amoïnat fins ara és perquè el popular creu que no té cap problema a Catalunya “perquè els estats membres de la UE no tenen la intenció que pugui ser un estat més”, ni que Espanya ho acceptés, i tampoc els Estats Units, la Xina o Rússia “seran mai padrins” de la causa. “Penses que aquí ens hem fotut en un embolic, en un carreró sense sortida i que el problema és nostre. Però, al meu entendre, t'equivoques”, conclou Duran.

Rebuig dels consellers

La consellera d'Educació, Irene Rigau, també va denunciar que si s'aplica la llei es tornarà a la situació dels anys 60 i en cinc anys “podria desaparèixer la història de Catalunya i de les comarques a les aules”. A més, va lamentar que ni el PSOE ni altres governs autonòmics hi hagin adoptat un rebuig clar. El conseller d'Empresa, Felip Puig, va afegir la llei al model d'horaris comercials i la planificació estratègica com a exemples de “l'ofensiva de recentralització”, que obliga Catalunya a “buscar les seves pròpies estructures d'estat” per defensar el seu model.

LES FRASES DE DURAN A RAJOY

Perquè no pots, o perquè no vols, ja et va bé la confrontació. I dic confrontació perquè aquesta llei en comportarà, i molta
O Espanya és plural o no serà Espanya, <presidente>. Aquesta llei nega la pluralitat (...) Menys lleis Wert i més mà esquerra

Cospedal no entén un recurs al TC

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, veu “incongruent” la intenció de la Generalitat de presentar recurs contra la llei Wert al Tribunal Constitucional després d'haver-lo criticat per altres preses de posició. “Estaria bé no desacreditar la funció i la tasca del TC si després volem acudir a l'intèrpret de la Constitució”, reblava. Tant el seu partit com C's van lamentar ahir la cimera que vol convocar Mas per expressar el rebuig al text, i ho van titllar de “cortina de fum” per tapar la “inactivitat” del govern i mantenir “un clima de confrontació” amb l'aval d'altres partits i agents socials. El PP i C's sí que són partidaris de participar en un fòrum de debat que vagi més enllà per buscar “consensos” sobre l'educació a Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.