Política

Consell de guerra a Pujol

Un documental, que s'emet avui a TV3, mostra per primer cop arxius militars i judicials desclassificats després de 50 anys sobre la detenció i l'empresonament de l'expresident

El treball genera polèmica abans de l'estrena

24 de novembre del 1962. Jordi Pujol surt de la presó de Saragossa després de complir dos anys i mig per haver fet propaganda contra el règim de Franco. Cinquanta anys després el documental Pujol Catalunya. El consell de guerra aconsegueix mostrar els documents desclassificats de la causa sumaríssima contra l'expresident procedents dels arxius militars i de la temuda brigada social de la policia de Barcelona. El reportatge, que s'emet avui a TV3 al programa Sense ficció, ensenya per primer cop els informes policials, interrogatoris i registres a domicili de Pujol i de la vintena de detinguts arran dels anomenats Fets del Palau de la Música.

El director del documental, Enric Canals, va bussejar durant tres anys en arxius militars, judicials i policials fins a accedir als documents desclassificats perquè, segons explica, “a la transició es va pactar que es mantindrien en secret durant 50 anys per salvar l'honor de policies, jutges i militars” de la dictadura. El sumari del procés militar ocupa unes 300 pàgines que narren fil per randa les detencions i posteriors declaracions a comissaria de Pujol –sota tortures– i l'impressor Francesc Pizón, responsables dels fulls clandestins Us presentem el general Franco i Todos los catalanes son una mierda dins la campanya contra el director de La Vanguardia Española Luis de Galinsoga. Pujol, que formava part d'un grup de joves catòlics i catalanistes activistes contra la dictadura, va ser condemnat a set anys de presó malgrat que només va complir dos anys i mig. Aquella detenció i l'empresonament van llançar definitivament la seva carrera política.

“El dia del meu consell de guerra va ser un bon dia per mi”, afirma provocativament Pujol al documental. “Vaig poder complir els meus objectius.” El jove activista que seria president de la Generalitat durant 23 anys reconeix ara que va afrontar el judici amb intenció que el condemnessin. “La força principal d'una persona que està a la presó són la dignitat i l'honor. El mateix serveix per a un país”, reivindica. El periodista Enric Bastardes, que també hi apareix, destaca que Pujol era conscient que aquell pas per la presó –tot i la duresa– serviria al seu “futur polític” en la hipotètica democràcia que arribaria a l'Estat espanyol quan morís el dictador.

Dos presidents, a judici

El reportatge reivindica la figura de Pujol com a lluitador antifranquista i la compara amb la de Lluís Companys perquè tots dos van patir consells de guerra franquistes. El documental ha rebut crítiques pel fet que s'emet just quan l'expresident ha estat víctima d'atacs mediàtics i quan han ressorgit problemes amb la justícia pels seus fills. El responsable del Sense ficció, Joan Salvat, defensa que el treball periodístic es va fer abans de l'estiu i, per tant, es desconeixien aquestes acusacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.