Política

El dèficit fiscal de Catalunya al 2010 va ser de 16.543 milions, el 8,5% del PIB

Els catalans van aportat a l'administració central el 19,4% dels ingressos i van rebre una despesa d'un 14,2%, segons el mètode del flux monetari

Les xifres són similars a les del 2009, en què el dèficit es va situar en 16.409 milions

Cada català paga 2.260 euros més de mitjana del que rep, segons les balances fiscals fetes públiques aquest dimarts

El dèficit fiscal de Catalunya al 2010 va ser de 16.543 milions d'euros, equivalent al 8,5% del Producte Interior Brut (PIB) català. Això vol dir que Catalunya va aportar a l'Estat un 19,5 d'ingressos i va rebre una despesa de l'Estat d'un 14,2%. És a dir que cada català paga 2.260 euros més de mitjana del que després rep. Així ho ha explicat el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en roda de premsa, en què ha especificat que aquestes balances fiscals s'han fet amb la metodologia del flux monetari, que és amb la que és basa el govern per considera-la més realista. Aquesta xifra és similar a la balança fiscal del 2009, presentada l'any passat, en què hi va haver un dèficit de 16.409 milions d'euros, equivalent al 8,4% del PIB català.

El mètode del flux de benefici dóna unes xifres menors, ja que situa el dèficit de Catalunya en 11.258 milions d'euros, un 5,8% del PIB. Sigui com sigui, el conseller d'Economia ha qualificat el resultat de la balança fiscal del 2010 de “xoc negatiu” i totalment “insatisfactori”. Les dues metodologies són complementàries, segons el conseller, i evidencien que hi ha molts milions que paguen els catalans que no tornen a Catalunya.

El conseller ha remarcat que el dèficit de 16.543 milions és l'equivalent al pressupost dels departaments de Salut, Benestar Social i Ensenyament i ha assenyalat que si es reduís en una fracció aquest dèficit fiscal el govern no hauria de “fer retallades”.

Mas-Colell ha explicat que si Catalunya fos una “unitat comptable separada” hauria d'assumir unes despeses que ara no té, com per exemple “ambaixades de veritat i coses d'aquest estil”. Però segons els càlculs d'Economia, la diferència seria equivalent precisament als dos punts que separen els càlculs pel mètode monetari i el mètode de benefici.

Mas-Colell ha fer públic els càlculs de les balances fiscals del 2010 enmig del debat sobre el repartiment del dèficit fiscal per part de l'Estat i la reclamació del govern d'un sostre de dèficit del 2,1%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.