Política

Manifest a favor d'una llista unitària europea

Impulsat per Nova Esquerra Catalana, el PSC ja ha dit que no, si bé ja té 600 suports

La plataforma Junts a Europa, impulsada per la Nova Esquerra Catalana de l'exconseller socialista Ernest Maragall, ha promulgat un manifest per la unitat catalanista al Parlament Europeu de lliure adhesió al web Juntsaeuropa.cat, per demanar la creació d'una candidatura unitària a les eleccions europees del maig del 2014 entre totes les forces que defensen una consulta per arribar a l'estat propi. En el text es reivindica que la millor manera d'assolir-ho seria amb un govern d'unitat a la Generalitat, si bé aposta per una altra via “que pot ser molt efectiva” i que pot significar “un punt d'inflexió”: una llista única oberta a partits, moviments socials i ciutadans que comparteixin el compromís explícit sobre el concepte central d'estat propi i l'aspiració de construir una Europa federal.

Els impulsors, que creuen que els escollits s'integrarien igualment al grup europeu que volguessin, troben que la idea permetria visualitzar a Europa la singularitat catalana i la seva determinació majoritària de ser un estat. La candidatura aspiraria a aconseguir “tants representants com els que poden tenir estats de demografia semblant”, un suport majoritari que “serà un missatge clar i contundent dirigit a Europa, a la comunitat internacional i a l'Estat ”, conclou el text.

El manifest ja ha rebut més de 600 suports. A més de Maragall i d'afins a l'ala catalanista del PSC, com ara l'exdiputat Josep M. Balcells, el subscriuen l'exeuroparlamentari d'ERC Bernat Joan, el sociòleg Salvador Cardús, l'historiador Antoni Segura o l'advocat Pau Miserachs. El PSC ja va contestar ahir per carta a Maragall que no es planteja entrar en cap candidatura unitària amb forces “que defensen i apliquen” polítiques que vol combatre, i que a més no comparteix les tesis independentistes. ICV també ha dit que no s'hi sumarà, mentre que CiU s'hi mostra oberta i ERC també, si bé veu més factibles llistes separades per pactar juntes un programa mínim.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.