Política

C's denunciarà a Hisenda els municipis que només paguen els seus impostos a Catalunya

Jordi Cañas acusa el govern de facilitar l'impagament a l'Estat i assegura que en “una democràcia seriosa és un cop d'Estat encobert”

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, defensa que la Generalitat i els ajuntaments compleixen la legalitat

El portaveu de C's, Jordi Cañas, ha anunciat aquest dimecres que el seu partit denunciarà davant d'Hisenda als municipis catalans que cometen “frau fiscal” ingressant els seus tributs a l'Agència Tributària de Catalunya i no al tresor de l'Estat. Davant del ple del Parlament a la sessió de control al govern, ha precisat que el seu objectiu és que s'obrin “expedients sancionadors” tant a aquests ajuntaments com els qui els emparen, en al·lusió a la Generalitat.

Ha acusat el govern de facilitar que els municipis paguin els seus tributs a la hisenda catalana: “Això en una democràcia seriosa és un cop d'Estat encobert”, ha advertit. Es refereix així als 11 municipis que el 18 d'abril van decidir pagar els seus impostos municipals -IRPF, IVA, Impost de Societats i els especials- a l'agència catalana per reclamar la “sobirania fiscal”. Dies més tard, el govern va anunciar que anava oferir als municipis un mecanisme per pagar els seus impostos a l'agència catalana en lloc de a Hisenda, fet que serà voluntari i “perfectament legal”.

El conseller de Presidència, Francesc Homs, ha explicat que veu aquesta iniciativa -que podria posar-se en marxa després de l'estiu- com “l'embrió” d'una hisenda pròpia, cosa que l'executiu d'Artur Mas porta anys reivindicant.

Per la seva part, el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha assegurat també al ple del Parlament que la Generalitat vetllarà sempre perquè el pagament de tributs dels municipis estigui “dins de la legalitat vigent”. Alhora, ha recordat que els recursos municipals que rep l'Agència Tributària de Catalunya són “transferits immediatament” a l'administració general de l'Estat.

Cañas ha explicat que C's reaccionarà contra aquesta desena d'ajuntaments, perquè el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha decidit mirar “cap a altre costat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.