Política

Mas prova d'embastar el front català contra Wert

Es reuneix amb els líders dels partits pro immersió i inclou el debat del model educatiu en la cimera de dimarts

El ministre repta el govern a presentar una alternativa per garantir el castellà

Tanda de trobades per preparar la cimera de dimarts contra la llei Wert. El president de la Generalitat, Artur Mas, es va reunir ahir amb els líders d'ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP al Parlament per abordar-ne l'ordre del dia. L'executiu intentava embastar amb la majoria de partits el front català contra la LOMQE, al qual s'afegirà la comunitat educativa, representada pel consell escolar. Després de l'amargor de boca que va deixar a CiU i a ERC l'última cimera, la que havia d'impulsar el pacte nacional per al dret a decidir, Mas va prendre el pols a tots els grups perquè dimarts es projecti una imatge d'unitat contra el projecte espanyol de llei orgànica. Després, en va parlar amb la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. Mentrestant, al Congrés, el ministre d'Educació oferia diàleg a la Generalitat i la reptava a presentar una alternativa per garantir l'escolarització en castellà dels fills de les famílies que la demanin. El projecte preveu que la Generalitat sufragui el cost d'enviar aquests alumnes a escoles privades com a mesura “excepcional” mentre el sistema públic no inclogui una oferta d'ensenyament en castellà.

Atenent a la demanda dels socialistes i Iniciativa perquè la trobada no se centri només en la immersió i les invasions de competències catalanes, l'executiu ha accedit a tractar-hi d'altres aspectes clau del model educatiu. Tot i que hi ha un ampli acord entre els partits catalans sobre la necessitat de blindar el model lingüístic a Catalunya que la futura llei Wert posa en qüestió, el govern i l'oposició divergeixen a l'hora de diagnosticar l'impacte negatiu de les retallades. El PSC, a més, albira un desacord pel fet que religió compti en el paquet d'assignatures per fer mitjana. Tampoc la llei d'educació de Catalunya (LEC), que el gabinet d'Artur Mas branda com a fonament del sistema i alternativa legislativa a la norma espanyola, genera consens. ICV-EUiA i la CUP en van rebutjar aspectes fonamentals.

Joan Herrera va ser el més crític amb la convocatòria i el que es va reunir durant més estona amb Mas. El cap de files dels ecosocialistes a la cambra va demanar que la cimera es faci al Parlament i no al Palau de la Generalitat perquè no es converteixi en un “marc” perquè Mas “faci veure que governa”. Herrera no va garantir-hi la seva presència, tot i que fonts de la formació donaven per fet que hi serà.

Sobre la taula hi ha el compromís ja assumit en l'anterior reunió multilateral perquè els partits presentin esmenes conjuntes al projecte al Congrés, així com la presentació d'un recurs al Tribunal Constitucional. El govern, de fet, exposarà informes del gabinet jurídic que analitzen les invasions de competències. El ministre, d'altra banda, preveu iniciar a partir d'avui contactes bilaterals amb els grups al Congrés per buscar “acords parcials” sobre la llei, que ha generat un rebuig transversal. La majoria de partits volen que el projecte es retiri i la negociació comenci de zero.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.