Política

Un mort en un atemptat de caire islamista a Londres

Els primers indicis apunten que la víctima, un jove d'uns vint anys, és un soldat britànic que sortia d'una caserna

Els atacants van esperar la policia al lloc del crim cridant “Al·là és gran” i “ha estat la voluntat de Déu”

Un soldat britànic va ser mort ahir al sud-est de Londres, poc després de les dues de la tarda, molt a prop de la caserna de l'Artilleria Reial de l'exèrcit, al barri de Woolwich. El primer ministre, David Cameron, en viatge oficial a París, va assegurar des de l'Elisi, on va comparèixer amb el president francès, François Hollande, que hi ha “molts indicis” que es tracta d'un “acte terrorista”. La víctima, de la qual a l'hora de tancar aquesta edició en paper encara no s'havia facilitat la identitat, tenia uns vint anys i vestia una samarreta de l'organització d'ajuda als militars Help for Heroes.

El crim el van perpetrar dos homes negres, suposadament gihadistes islàmics, que, després d'atropellar el soldat amb el cotxe que conduïen, el van rematar amb un matxet i una espasa. Després, amb el cos ja a terra i sense vida, i davant la presència de molts vianants que van veure-ho tot, van esperar, desafiadors, l'arribada de la policia, avisada pels mateixos horroritzats testimonis.

“Cap dona el pot tocar”

Aquests van assegurar en diverses declaracions que es van anar coneixent a mesura que passaven les hores, que mentre els atacants exhibien els matxets, l'espasa i també una pistola o una escopeta d'aire, cridaven: “Al·là és gran”, “ha estat voluntat de Déu”, “cap dona no pot tocar el cos del mort”.

En arribar la policia a l'escena del crim, poc abans de les 14.30 hora local, una dona oficial es va veure obligada a disparar contra un dels atacants, que la va amenaçar directament. Els dos presumptes terroristes van ser detinguts i van ser portats a hospitals de Londres diferents. Un està greu i l'altre va ser tractat de ferides lleus.

Un vídeo de pocs segons difós hores més tard per la cadena de televisió ITV mostrava un dels dos atacants en el lloc dels fets instants abans de l'arribada de la policia. L'home, de color negre, que vestia una jaqueta grisa i un barret de llana, amb la mà dreta plena de sang i que a l'esquerra portava un matxet, feia una mena de declaració política: “Hem de lluitar contra ells, ja que ells lluiten contra nosaltres. Ull per ull, dent per dent.” I hi afegia: “Demano disculpes a les dones que han hagut de presenciar això avui, però al nostre país les nostres dones han de veure el mateix. Vostès mai no estaran segurs. Feu fora el vostre govern, que no es preocupa de vosaltres.”

Tot i que encara no s'ha facilitat la identitat dels dos detinguts, un dels molts interrogants que planen és la seva nacionalitat. Alguns dels indicis, com ara l'accent anglès del presumpte terrorista que apareix en l'esmentat vídeo, faria pensar que pot ser ciutadà britànic o que pot haver crescut al Regne Unit.

Durant les primeres hores de la tarda, l'atac va ser considerat un incident de violència al carrer, amb resultat de mort, però sense cap vinculació amb l'extremisme islamista.

LA DATA

2005
Atac
a la xarxa de transport públic de Londres. Fins ahir era l'últim atemptat terrorista amb víctimes innocents.

LA FRASE

No estareu mai segurs. Feu fora el vostre govern, que no es preocupa de vosaltres
Presumpte terrorista
IMATGES DE TV

Llops solitaris o conspiració

quim aranda

El grup Cobra, que normalment es reuneix al voltant del primer ministre, David Cameron, i de la ministra de l'Interior, Theresa May, els màxims responsables en matèria de seguretat i antiterrorisme del Regne Unit, va ordenar a primera hora del vespre d'ahir reforçar la seguretat a totes les casernes de Londres i de les rodalies de la capital. Avui, el mateix grup, ja amb la presència de David Cameron –ahir era a París, tot i que va avançar el seu retorn a primeres hores de la matinada– haurà de valorar i informar si l'atac de Woolwich és obra d'un parell d'individus, llops solitaris sense una adscripció concreta a cap organització terrorista suposadament d'inspiració islamista, o si bé formen part d'una més vasta conspiració que pot tornar a colpejar en les pròximes hores o dies. Actualment, el grau d'alerta terrorista que impera a tot el territori de la Gran Bretanya i a Irlanda del Nord és el de “substancial”, qualificació que suposa que un atac terrorista és una “possibilitat probable”.

L'atemptat d'ahir a Woolwich, al sud-est de Londres, és el primer incident terrorista que posa fi a la vida d'un innocent des dels quatre atacs simultanis contra la xarxa del transport públic de la capital britànica, el 7 de juliol del 2005, que van costar la vida a 52 persones, a més dels quatre terroristes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.