Política

L'Argentina, amb Companys

ERC ultima la querella contra l'Estat pel crim del president Companys, que s'inclourà en una causa oberta contra el franquisme a l'Argentina

Els republicans acusen el govern espanyol d'intentar torpedinar el procés

“Són uns insensats. No es pot combatre la causa dels drets humans.” Amb la vehemència que el caracteritza, el diputat d'ERC Joan Tardà va acusar ahir el govern espanyol d'haver intentat boicotejar la causa judicial que està oberta a l'Argentina, des del 2010, contra els crims franquistes. Ara ERC se sumarà al procés presentant una querella contra l'Estat perquè s'investigui l'assassinat del president de la Generalitat Lluís Companys i de dos diputats d'ERC i 43 alcaldes més, que van ser afusellats. Aquesta és l'alternativa que han trobat els republicans després que la justícia espanyola hagi tancat totes les portes a anul·lar la sentència contra Companys i a reparar el greuge.

La causa de l'Argentina va començar quan dos familiars de víctimes i desapareguts del franquisme i una dotzena d'organitzacions de defensa dels drets humans argentines i de l'Estat van presentar a Buenos Aires una querella per genocidi i crims contra la humanitat comesos a Espanya des del 17 de juliol del 1936 fins al 17 de juny del 1977. S'emparaven amb l'aplicació del principi de la justícia universal, que dóna capacitat a un jutjat per obrir una investigació quan les instàncies del país on han transcorregut els episodis punibles no ho han fet i han deixat sense tutela els drets humans.

A partir d'aquí s'hi han afegit un centenar de denúncies, entre les quals hi ha la de les germanes de Puig Antich. Ara ERC serà una part implicada més. Els republicans van denunciar que no s'ha pogut fer cap declaració per videoconferència dels altres casos, perquè La Moncloa ho ha impedit –un d'aquests va ser el de Puig Antich–. “Tenen por”, va alertar Tardà.

La formació d'Oriol Junqueras presentarà la querella el mes vinent i farà tot un relat dels fets que van portar a la mort de Companys i la resta de càrrecs d'ERC. Un cop la jutgessa accepti la demanda serà l'hora de demanar imputacions a persones o institucions. La diputada Gemma Calvet ja va deixar clar que l'executiu espanyol, l'actual i els anteriors, ha “obstaculitzat” el procés per dirimir responsabilitats i és responsable de “delictes per omissió”. En aquest sentit, tampoc no es descarta anar contra els exministres de Franco que encara viuen.

Per la seva part, el president del casal argentí a Barcelona, Diego Arcos, que va ser un dels que van iniciar tota la causa argentina, va recordar que el rei també és culpable i va anunciar que presentaran una proposició al Parlament argentí perquè doni suport a Companys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.