Política

Mas recorda a l'Estat que mai ha aconseguit “doblegar l'esquena” als catalans

El president de la Generalitat i els presidents de les quatre diputacions presenten el centenari de la Mancomunitat

Situa com a prioritat que Catalunya disposi d'una hisenda pròpia

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reivindicat aquest divendres que el poble de Catalunya no s'ha sotmès “mai” als designis de ningú malgrat les “forces molt poderoses” que ho han intentat al llarg de la història.

Durant la presentació de la commemoració del centenari de la Mancomunitat, que se celebrarà l'any vinent, el president s'ha referit a les reaccions al procés sobiranista expressades per de dos expresidents espanyols. En aquest sentit, ha avisat que els catalans no han “inclinat l'esquena davant de dictadures, monarquies absolutes, lleis o decrets de tota mena”. “Només hem doblegat l'esquena per treballar, però no per quedar sotmesos”, ha afegit.

En el seu discurs, Mas ha lloat la figura del president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba, a qui ha equiparat a un president de la Generalitat. A més, ha recordat que en el seu temps ja parlava de la necessitat que Catalunya disposés d'“estructures d'Estat”.

En aquest sentit, el president ha subratllat la importància de disposar d'una hisenda pròpia, “una institució que no hem tingut mai en els darrers cent anys”. “Entre les eines que hem de construir, aquesta és una de les més importants”, ha indicat.

Mas també ha sostingut que per “aixecar un país cal tenir una certa moral col·lectiva i una certa moral de victòria. I per tenir-la els pobles han de mirar cap enrere i veure els seus fonaments, per saber si són prou sòlids”. Per aquest motiu, ha defensat la importància de poder commemorar esdeveniments històrics com el centenari de la Mancomunitat, la proclamació de la República o el tricentenari dels fets del 1714. El president ha pronosticat que el 2014 serà un any de “celebracions” que, tot i que s'hauran “d'ajustar als temps”, seran dignes “solemnes i potser molt clamoroses, per la implicació del poble de Catalunya”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.