Política

ICV reclama a CiU i ERC que aprovin el pressupost

Camats considera l'absència dels comptes un “dèficit democràtic” que impedeix debatre les prioritats de la despesa

Junqueras replica que fer-los sense saber els ingressos “no té cap sentit”

L'absència del pressupost continua funcionant com a combustible per al debat dialèctic entre el govern d'Artur Mas i els seus socis d'ERC, i l'oposició. Ahir va ser l'ecosocialista Dolors Camats qui va instar convergents i republicans, si veritablement volen plantejar “un desafiament a l'Estat”, a presentar d'una vegada “el pressupost que necessita Catalunya”. La coordinadora nacional d'ICV troba fal·laç l'argument segons el qual la no presentació dels comptes serveix per pressionar l'Estat per aconseguir una flexibilització del dèficit, i creu que el que cal fer, si es vol collar l'executiu de Mariano Rajoy, és tot el contrari. A més, per Camats la manca d'uns comptes en aquests moments de l'any constitueix “un dèficit democràtic i de justícia social” que fa “impossible debatre les prioritats de la despesa”, “amaga el debat sobre la situació econòmica” i evidencia la inacció de l'executiu i Esquerra, que s'han revelat “incapaços”, va dir, d'afrontar debats importants al Parlament.

L'encarregat de replicar Camats va ser Oriol Junqueras, que divendres ja va tenir una enganxada amb Joan Herrera a la xarxa social Twitter. Pel president d'Esquerra, “inventar un pressupost del qual no sabem els ingressos no té cap sentit, perquè després no podrem pagar”. “Si algú vol que els comptes siguin el màxim d'ajustats a les necessitats i els drets de la societat, que ens ajudi a mantenir un finançament just”, va reclamar; per a la qual cosa “són necessàries les eines d'un estat”, va insistir Junqueras, que també va ignorar l'oferiment de Camats per buscar un “pacte català” per preparar la resposta contra la negativa del govern espanyol a la celebració del referèndum sobiranista. “L'únic pacte o compromís que té sentit és aquell que posa el futur de Catalunya a les mans dels ciutadans”, va reblar.

“Cada cop hi ha més federalistes”

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va insistir ahir a dir que el federalisme és “l'única solució per resoldre l'encaix de Catalunya i Espanya, i va assegurar que per això és una doctrina que està arrelant entre la ciutadania. En la inauguració de les jornades Partit obert, que organitzava el PSC de Barcelona, Navarro va assegurar que el socialisme català porta el federalisme “en el seu codi genètic”, i que “cada vegada hi ha més federalistes”. Dimecres, Navarro presentarà a Madrid, en l'edifici del Congrés dels Diputats, el document de treball Per una proposta de reforma constitucional federal, que ha elaborat la Fundació Rafael Campalans, vinculada al partit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.