Política

Els partits volen bastir un ‘cordó sanitari' contra la llei Wert

Les formacions intentaran pactar avui en la cimera una estratègia per defensar la immersió lingüística

El PSC, la CUP i ICV també posaran en el centre del debat les retallades

Els partits catalans intentaran traçar avui un full de ruta per defensar la immersió lingüística i fer front a la controvertida llei Wert, en el marc d'una cimera al Palau de la Generalitat en què també hi haurà representants de la comissió permanent del Consell Escolar de Catalunya. El consens fins aquí sembla garantit, però avui també podria aparèixer un altre punt de fricció: les retallades. El PSC, ICV-EUiA i la CUP faran èmfasi en el model d'escola pública i en la manera com s'haurien de minimitzar o evitar els ajustos. L'executiu ha accedit a tractar la qüestió, que s'albira polèmica. Ahir mateix, el secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, reclamava que els grups se centrin més a articular un cordó sanitari contra la llei que no pas a criticar les retallades en educació. “Hem d'anar tots plegats en la mateixa direcció”, va recomanar.

Però tant el PSC com ICV ja van alertar el govern que faran molt d'èmfasi en això. “Les esquerres hauríem de fer un front comú en la cimera en defensa d'aquesta escola pública, inclusiva, laica i que no segregui”, va destacar el portaveu socialista, Jaume Collboni. Mentrestant, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, recordava que parlaran de “tot”, tant de la llei del PP com del tancament de línies escolars i d'algunes baixes de professors que no es cobreixen. Els ecosocialistes també censuren que en la reunió només s'hagi convidat el Consell Escolar i s'hagi “prescindit” de sindicats, mestres i associacions de pares i mares. “Volen parlar d'educació sense parlar amb la gent de l'educació”, va lamentar. Per la seva part, ERC va assenyalar la importància que avui apareguin solucions en què s'involucrin els partits i tota la societat: “Esperem un full de ruta concret perquè si no les cimeres es devaluen”, destacava la portaveu, Anna Simó. Ni el PP ni C's aniran a la trobada.

El president Artur Mas es va referir ahir indirectament a la polèmica lamentant que la “inflació normativa” del govern espanyol en l'àmbit educatiu –set lleis en democràcia– pot explicar en gran part l'actual fracàs escolar.

De la cimera educativa esperem un full de ruta concret per fer un front comú, polític i social
Anna Simó
PORTAVEU D'ESQUERRA
Set lleis educatives en 35 anys són moltes; és un caos que afecta, en negatiu, la qualitat de l'ensenyament
Artur Mas
president de la generalitat
Parlarem de tot: de la immersió, del tancament de línies i del fet que no hi hagi substitucions
Joan Herrera
COORDINADOR NACIONAL D'ICV
El govern català fa servir la llei Wert com una cortina de fum per tapar les pròpies incompetències
Alícia Sánchez-Camacho
PRESIDENTA DEL PP CATALÀ
L'escola catalana no només pateix per la llei Wert, també pateix per les polítiques de CiU
Jaume Collboni
PORTAVEU DEL PSC
Em penedeixo de no haver mesurat el risc de l'expressió d'espanyolitzar els catalans
José Ignacio Wert
MINISTRE D'EDUCACIÓ

El ministre d'Educació intenta rebaixar el suflé

El mes d'octubre passat, el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, va escandalitzar tothom quan, des de la tribuna del Congrés, va assegurar que l'interès del govern espanyol és “espanyolitzar els alumnes catalans”. Una frase que va rebre crítiques per part de tots els sectors i que ahir va intentar minimitzar. Una manera també de calmar els ànims amb vista a la cimera d'avui. “Em penedeixo de no haver mesurat el risc de l'expressió d'espanyolitzar els catalans”, va subratllar en una entrevista a la cadena SER. La seva intenció era demostrar la necessitat que els joves catalans “en el sistema escolar aprenguin a sentir-se orgullosos tant de la identitat catalana com de l'espanyola”. Pel que fa al polèmic projecte, Wert va comentar que estava disposat a parlar amb la Generalitat sempre que es trobi una “fórmula” que garanteixi que els pares dels escolars puguin escollir el castellà com a llengua vehicular.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.