Política

POLÍTICA

El PSC, CiU i ERC pacten un suport condicionat a la sobirania fiscal

També van posar-se d'acord per reclamar la supressió de les delegacions i subdelegacions del govern espanyol

ICV es va abstenir i el PP va votar “no”

Els dos grups al govern, CiU i el PSC, van acceptar –i van fer-se seva– ahir en el ple de l'Ajuntament de la Bisbal la moció a favor de la sobirania fiscal de Catalunya proposada inicialment pel grup d'ERC, gràcies a l'afegitó en què es puntualitza “un cop es garanteixi la seguretat jurídica”. Cano (PP) hi va votar en contra al·legant que decidir això era “anticipar-se als fets” i la regidora d'ICV Neus Gómez va abstenir-se “tot i estar-hi d'acord”: “No ens toca a nosaltres decidir això.” El portaveu d'ERC, Lluís Sais, per la seva banda, va celebrar que l'equip de govern s'hagués avingut a consensuar-la perquè tot i la modificació “respon a la filosofia del text original”.

Pel que fa a la moció d'ERC en què es reclama la supressió de les subdelegacions i la delegació del govern a Catalunya per “obsoletes i buides de contingut” i en què “s'exigeix la retirada dels processos contenciosos iniciats per la delegació”, el PSC i també CiU hi van votar a favor i es va repetir l'abstenció d'ICV perquè “les formes marquen les diferències” i el no de Cano del PP perquè això “és suprimir serveis”. Núria Anglada, de CiU, ho va valorar com una “declaració d'intencions” i ho va interpretar com una reprovació a Llanos de Luna per “l'actitud que té davant les decisions preses des de la democràcia”. Sais, d'ERC, va argumentar que les delegacions atempten contra les atribucions dels municipis i va fer notar que “fins els jutjats li treuen la raó”.

La comunitat educativa de la Bisbal, que agrupa tots el centres de la població, va expressar el seu rebuig a la llei Wert, una posició que li va valer el suport de tots els regidors –Àngel Planas, d'ERC, no hi era– excepte el d'Andrés Cano, del PP. Un grup de membres de la PAH de la Bisbal van assistir al ple amb pancartes, per tercer mes consecutiu.

Consens total en l'agermanament

Tots els regidors dels diferents grups municipals van votar ahir a favor de l'agermanament de la Bisbal amb el poble andalús de Cuevas Bajas, d'on va venir una gran onada migratòria, sobretot els anys cinquanta i seixanta. La sensació general va ser la d'haver satisfet un deute. Cano (PP) va celebrar-ho amb un “benvingut sigui”; Gómez (ICV) va parlar de “fet històric”; Dilmé (CiU) va afirmar que la Bisbal “s'ho agafa amb absoluta normalitat” i va demanar que “no s'hi barregés el procés de transició nacional”; Sais (ERC) va afirmar que era “l'oficialització d'un agermanament que “ja s'havia produït al llarg d'aquests anys” i va remarcar que era “un acte de justícia”. L'alcalde Aparicio, amb familiars de Cuevas Bajas, va afirmar que no s'entén ara la Bisbal sense “la gent que va venir” des d'aquell poble malagueny i va parlar de tancament en positiu d'un procés que ha tingut els seus “moments de recel”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.