Política

El Parlament deixa de pagar el Teletac i el bitllet de Renfe als diputats

La cambra catalana torna a suprimir una paga als parlamentaris i a reduir les assignacions als grups

El pressupost es retalla un 2,5% respecte de l'any passat

Ni Teletac ni bitllets de Renfe per als diputats. La presidenta de la mesa del Parlament, Núria de Gispert, ja ha començat a informar els grups parlamentaris que a partir de l'1 de juliol aquestes despeses no aniran a càrrec del pressupost de la cambra catalana. El pagament d'aquest servei passarà a dependre de cada grup parlamentari i seran els seus responsables els que hauran de decidir si n'assumeixen o no el cost amb les subvencions que reben en funció del nombre d'escons aconseguits. Cal dir, però, que els diputats continuaran rebent una compensació mensual per desplaçament que varia en funció de la distància entre el seu lloc de residència i el Parlament, i que forma part del salari.

Aquesta és la principal novetat del paquet de mesures d'austeritat que s'implantarà en aquesta legislatura a la cambra catalana, i que manté la supressió d'una de les 14 pagues que reben els diputats i funcionaris, així com la reducció de les assignacions als grups polítics d'un 2,5%.

Les mesures s'inclouen en el projecte de pressupost que ahir va presentar De Gispert per al 2013 i que continua amb les retallades. Concretament i respecte del pressupost del 2012, la reducció és d'un 2,5%, i ja és el cinquè any consecutiu que les partides van a la baixa des que va aparèixer la tisora, el 2008. Des de llavors, els comptes han minvat un 29%, passant d'un pressupost de poc més de 72 milions als 50.960.263 euros actuals.

El pressupost haurà de ser aprovat en un pròxim ple, però les mesures poden rebre avui mateix el vistiplau dels membres de la mesa, que han estat convocats aquest matí a la cambra catalana. De Gispert va destacar ahir el consens de tots els grups a mantenir les mesures d'austeritat, però va recordar que el pressupost del Parlament depèn del de la Generalitat. Si el govern del president Artur Mas opta finalment per prorrogar-los, la cambra catalana tampoc podrà aprovar els seus. Sí que s'implantaran, en canvi, les mesures d'estalvi anunciades.

Només puja el capítol d'inversions

La partida destinada a inversions és l'única que augmenta dins el projecte de pressupostos per al 2013. En total s'hi destinen 1.042.540 euros, xifra que representa una puja del 52% respecte de l'any passat. El motiu, cal renovar l'aire condicionat de l'hemicicle, que data del 1980, i millorar els equips de telecomunicacions i els servidors informàtics. Són les úniques concessions que s'han permès incloure els membres de la mesa tenint en compte que el capítol d'inversions s'ha reduït en el període 2008-2013 un 91,76%. Quant al nombre de cotxes oficials, el Parlament manté la flota de quatre vehicles, que ja es va reduir un 80% l'any passat, i disminueix la despesa de protocol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.