Política

Comença la campanya

El PSC i ERC llancen el debat pel sí o el no a la independència als carrers de l'Hospitalet i del districte de Nou Barris, dos territoris poc proclius històricament a l'independentisme

Els socialistes de Núria Marín ja fan campanya pel no, i sumen forces amb el PP i PxC per rebutjar una consulta que no sigui pactada amb l'Estat espanyol

La posició del PSCtopa amb l'oposició del PSOE
i alimenta el debat entre
els històrics del partit

La precampanya pel sí o el no a la independència de la futura –i encara hipotètica– consulta ja s'ha posat en marxa. Almenys, de manera oficiosa. El PSC, per una banda, i ERC, per una altra, han començat a demanar el vot de la ciutadania en un referèndum que encara no té data ni pregunta. Aquesta especial precampanya s'ha endegat en dos nuclis simbòlics del món obrer i especialment indecisos amb la qüestió nacional: l'Hospitalet (53% de vot per al PSC, el PP i C's, el 2012) i el districte barceloní de Nou Barris (52% de vot per al PSC, el PP i C's, el 2012).

El PSC de l'Hospitalet va “iniciar” la campanya sobre la consulta el passat cap de setmana repartint fulls volants al carrer amb el lema “No a la independència”. L'alcaldessa de la segona ciutat de Catalunya, Núria Marín, va llançar la propaganda pel no, tot i que el PSC considera sotto vocce que la consulta serà impossible de fer perquè no hi haurà acord amb l'Estat. Tanmateix, els socialistes de l'Hospitalet –amb el vistiplau del primer secretari, Pere Navarro– van repartir els fulls per tota la ciutat en què demanen el no a la independència i defensen un referèndum acordat amb Madrid. La iniciativa dels socialistes, que lidera Núria Marín, s'ha d'emmarcar més en el context local que en el nacional. L'alcaldessa pot estar preocupada per la pressió del PP en els plens i les expectatives electorals de Ciutadans –que es presentarà amb el president de l'equip de futbol de l'Hospitalet, Miguel García, com a cap de cartell–, i per això vol deixar clar que ni ella ni el seu partit són independentistes. La presència de Marín en la cimera a favor del dret a decidir al Palau de la Generalitat, com a representant de la Federació de Municipis de Catalunya, podria haver creat polèmica a la ciutat.

És en aquest context que s'ha d'emmarcar el fet que aquest dimecres el PSC donés suport a una moció del PP que rebutja el Consell Assessor per a la Transició Nacional i nega recursos per a la celebració d'una consulta no pactada amb l'Estat. Els socialistes hi van votar a favor amb el PPC i PxC. El soci de govern, ICV-EUiA, va votar-hi en contra, igual que CiU. La posició del PSC de l'Hospitalet la va aplaudir ahir la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que va anunciar la intenció del seu partit de presentar la moció a la resta d'ajuntaments de Catalunya en què els populars tenen representació.

Tornant a la campanya pel no a la independència, el portaveu del PSC, Jaume Collboni, va recordar que els fulls repartits a l'Hospitalet només defensen el que sempre ha dit el partit. El dirigent socialista va avisar que aquesta campanya “ha passat ara a l'Hospitalet i pot passar a més llocs”, probablement, de l'àrea metropolitana de Barcelona. La posició defensada per la cúpula del PSC continua topant amb la ferma oposició del PSOE, i agita el debat entre els històrics del socialisme català. Ahir, dos pesos pesants del partit, com són els exconsellers Antoni Castells i Joaquim Nadal, van alçar la veu. El primer, per recordar que el més important és la unitat dels partits per fer possible la consulta, i que altres debats, com ara el que es planteja entre independència i federalisme, es deixin per més endavant. L'exalcalde de Girona, per reconèixer que votaria a favor de la separació d'Espanya si la consulta es fes ara.

Per la seva banda, ERC de Barcelona també ha començat aquest mes la seva campanya pel sí i cada primer dissabte de mes muntarà parades en barris de la ciutat per fer pedagogia amb vista a la futura consulta –el primer punt va ser Nou Barris–. La intenció dels republicans és posar èmfasi en aquells districtes on hi ha una majoria d'indecisos, com ara Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí.

La presidenta de la federació de Barcelona, Patrícia Gomà, defensa la posada en marxa d'aquesta iniciativa, batejada amb el nom de Barcelona pel sí, tot i que no s'ha posat cap data per al referèndum: “Barcelona és clau i, si esperem a començar una campanya sis mesos abans de la consulta no arribarem a tot arreu”, ressalta. La federació barcelonina és el primer òrgan territorial que posa en marxa aquest projecte dins d'ERC –en un àmbit nacional tampoc s'està fent res semblant.

En un primer moment, ERC de Barcelona havia ideat la proposta en clau municipal per crear una marca blanca com la de Catalunya Sí, la plataforma que els republicans van fer servir en les últimes eleccions espanyoles i catalanes per aglutinar personalitats que donaven suport a la candidatura. Per impulsar la campanya, ERC ha posat en marxa una pàgina web –www.barcelonapelsi.cat– per explicar els rèdits socials que tindria una Catalunya independent, ja sigui a l'hora d'aconseguir més feina o per posar fi a les retallades. En alguns llocs, com ara Ciutat Vella, també tenen previst utilitzar l'àrab i l'urdú per fer-se entendre.

05.15
Les pròximes municipals,
que s'haurien de fer el maig del 2015, ja comencen a provocar moviments entre els partits polítics.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.