Política

Rubalcaba no renuncia a convèncer els sobiranistes

El líder del PSOE insisteix a “obrir la Constitució” perquè els catalans abandonin la idea de la independència

Assegura que el 2006 va oferir al PP un pacte sobre Catalunya i que l'hi van rebutjar

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va demanar ahir un gran pacte d'estat entre el govern espanyol i l'oposició, que retorni “l'autoestima i la cohesió” a Espanya i que estigui encaminat a sortir de la crisi. El líder socialista espanyol va intervenir en la XXIX Reunió del Cercle d'Economia, on, entre altres coses, va revelar que el 2006 va oferir un pacte sobre Catalunya a l'aleshores líder de l'oposició, Mariano Rajoy, que el va rebutjar. Tornant al present, el líder del PSOE es mostra obert a negociar però veu difícil l'acord amb el govern espanyol. Tanmateix, el seu desig és que Espanya acudeixi al Consell Europeu de finals de juny “amb una sola veu”.

El gran pacte que Rubalcaba planteja al govern espanyol hauria d'abordar, segons ell, les principals qüestions: economia, pensions, habitatge, educació i atur. “Com més pals toquis, més possibilitats d'acord”, va afirmar. Per Rubalcaba, “en una situació com aquesta, l'acte més valent és pactar”. Considera que “tenim problemes d'autoestima notables” i el que aconseguiria l'acord d'estat és “certesa i cohesió”, que redundaria en la “productivitat” del país i crearia “confiança” sobre Espanya, dins i fora de les seves fronteres.

Rubalcaba va recordar a l'audiència que no és la primera vegada en la història d'Espanya que es plantegen grans pactes entre govern espanyol i oposició, donant resposta també a la crida al consens entre els grans partits que va fer el president del Cercle d'Economia, Josep Piqué, pocs minuts abans. Respecte a la situació política a Catalunya, Rubalcaba va afirmar que s'ha d'“obrir la Constitució” per fer que Catalunya encaixi dins el model territorial d'Espanya i abandoni la idea del sobiranisme.

Confessions

El líder socialista va reafirmar-se en la seva oposició al dret a decidir i per demostrar que sempre ha defensat la unió entre Catalunya i Espanya, alhora que posava distància entre la manera d'entendre el país del PP i del PSOE, Rubalcaba va revelar que ell mateix va oferir als populars un pacte sobre Catalunya, després que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero pactés l'Estatut amb CiU, el 2006. Sense donar cap detall del contingut de la proposta, va assegurar que el PP la va rebutjar. “Em van respondre: «Si tenim en compte que l'economia no va bé i que l'afer d'ETA l'esteu tancant; si, a més, us diem que sí a un pacte territorial, quina oposició farem?» El PP es va equivocar. Va posar urnes per Espanya per obtenir vots contra l'Estatut. Va sembrar vents i ara recull tempestes”, va explicar Rubalcaba, que hi va afegir que “cal obrir la Constitució”.

D'aquesta manera responia el líder socialista a les afirmacions de dijous passat del president Artur Mas en el mateix escenari, on va justificar la via del dret a decidir davant els intents fallits d'encaixar Catalunya a Espanya. “Les coses han canviat”, va dir Rubalcaba, que va admetre que avui els grans partits serien “més proclius” a buscar un acomodament plenament satisfactori per a Catalunya i que va demanar al president català un vot de confiança. “Hem de completar allò que vam iniciar fa 35 anys. Hem de buscar elements federals que permetin adequar el sistema territorial a la realitat que es viu. Hem d'obrir la Constitució perquè hi càpiga allò que Catalunya decideixi”, va sentenciar.

La Generalitat no se'n fia

La Generalitat, no obstant això, no confia en l'oferiment de Rubalcaba. “Gat escaldat de l'aigua tèbia fuig”, va etzibar el conseller de la Presidència, Francesc Homs. Homs va demanar al PSOE que concreti la seva proposta i no la mantingui només en un “propòsit genèric”. També va recordar que Catalunya té la seva pròpia alternativa: la del “dret a decidir i l'estat propi”.

El PP va posar urnes per Espanya per tenir vots contra l'Estatut. Va sembrar vents i ara recull tempestes
Alfredo Pérez Rubalcaba
Secretari general del PSOE
Hem de buscar elements federals, obrir la Constitució per fer-hi cabre allò que Catalunya decideixi
Alfredo Pérez Rubalcaba
Secretari general del PSOE
Que d'una vegada per totes facin una proposta. A Catalunya en tenim una que es diu dret a decidir
Francesc Homs
CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA

Santamaría: “El model no es toca”

El diàleg entre el govern espanyol i el PSOE per trobar punts d'acord respecte a Europa i a les polítiques contra la crisi a l'Estat no inclourà el model territorial i se circumscriurà, en aquest capítol, a la reforma de les administracions. Així ho va apuntar ahir la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. La vicepresidenta va assegurar que les formacions que, com el PSOE, demanen una reforma de la Constitució per reordenar l'equilibri actual no es posen d'acord ni sobre què cal reformar ni amb quin objectiu. Pel que fa als objectius de dèficit, Soraya Sáenz de Santamaría va declarar que “fins que no es compleixin tots els tràmits” l'executiu no donarà cap xifra sobre la possible ampliació del marge establert per a les comunitats autònomes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.