Política

Els catalanistes del PSC reclamen un gir sobiranista

Un manifest mostra “preocupació” per la “posició antiindependentista” i critica que “federalisme sigui unionisme”

Geli, Bosch i Badia pressionen després del gir independentista de Joaquim Nadal

Quatre dirigents del sector més catalanista del PSC van llançar ahir un nou manifest crític amb Pere Navarro, amb els socialistes de l'Hospitalet i amb la proposta de reforma de la Constitució del PSOE. El grup del Manifest de Setembre, liderat per l'exconsellera Marina Geli i l'exdiputada gironina Pia Bosch, va fer un pas més en les seves reivindicacions situant-se a prop de l'independentisme. El text, obert a adhesions, defensa que si el federalisme no és possible “tota opció democràtica contra l'statu quo imposat seria legítima i coherent”: incloent-hi la independentista. Ho expressen hores després que Joaquim Nadal es posicionés ara a favor de la independència.

Fonts del Grup Impulsor del Manifest de Setembre asseguren a aquest diari que la posició del PSC en contra de la independència –defensada pel partit durant l'última campanya– “no ha sigut aprovada enlloc ni és compartida per tot el partit”. El text, firmat per Geli, Bosch i per l'eurodiputada Maria Badia i l'exdiputat Daniel Font, però aquest cop no per Àngel Ros –que es troba hospitalitzat–, mostra la seva “preocupació” per la “posició antiindependentista adoptada” i rebutja que “federalisme sigui unionisme”.

El text enviat a Navarro afirma que si el pacte federal amb l'Estat “resultés finalment impossible” seria “greument contradictori que els federalistes esdevinguéssim mers unionistes” al costat del PP i de Ciutadans. Rebutja, en definitiva, el manteniment de l'statu quo i acceptaria qualsevol altra opció. Fonts d'aquest sector demanen al PSC no caure en la trampa de fer campanya ni pel “sí” ni pel “no” a la independència, quan encara no s'ha negociat la proposta federal. Tanmateix, el text recela de les propostes que puguin venir del PSOE a favor de la reforma federal però aplaudeix el respecte per la consulta d'Izquierda Unida. El president del PSOE i d'Andalusia, José Antonio Griñán, va dir que serà fàcil arribar a punts d'acord amb el PSC però va avisar que “les regles del joc hi són per ser respectades”.

Crítics amb l'Hospitalet

El grup de crítics, bàsicament gironí, van aprofitar per protestar pel silenci de Nicaragua sobre la campanya del PSC de l'Hospitalet a favor del “no” a la independència. “La direcció del PSC no pot restar passiva davant de les derives públiques de les seves organitzacions. O, al menys, no pot callar –i atorgar?– en uns casos i exclamar-se en d'altres”. Es referia a la coincidència de vot a l'Hospitalet del PSC amb el PP i C's en una moció contra una consulta “il·legal”. Allò va ser, segons ell, “una notícia desconcertant i lamentable”. Aquest grup sorgeix del Manifest de Setembre, presentat fa gairebé un any, amb un text a favor del dret a decidir que va recollir el suport de 145 membres i simpatitzants.

LA FRASE

Si el federalisme no és possible, tota opció democràtica contra l'<statu quo> imposat seria legítima i coherent
Manifest de Setembre
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.