Política

ERC apressa CiU

Junqueras insta Mas a agilitar el pacte nacional pel dret a decidir tot i que el PSC no s'hi ha afegit

El president advoca per esperar a ampliar el consens

“Passa a vegades que perquè hi siguem tots els que hem de ser els ritmes no poden ser superaccelerats.” Així és com el president de la Generalitat, Artur Mas, responia ahir a la demanda d'ERC per constituir el pacte nacional pel dret a decidir “el més aviat possible” durant la sessió de control al Parlament. La federació no té pressa perquè comenci a caminar l'ens que ha d'aglutinar la societat civil, el món local, els grups parlamentaris i el govern per impulsar la consulta. No obstant això, l'executiu preveia celebrar la primera reunió aquest mes i amb aquest propòsit va demanar als grups parlamentaris que proposessin quines entitats consideren que han de formar-hi part. Mas manté el compromís de convocar la trobada “com més aviat millor”, però també vol que “quants més” siguin “millor”. És el darrer intent per intentar afegir-hi el PSC, que no ha fet cap proposta sobre els integrants de la societat civil perquè encara no ha comunicat si s'integrarà en el pacte.

El PSC, en espera

Els socialistes catalans esperen que el govern respongui a les seves peticions de neutralitat en el procés sobiranista, segons fonts del partit. Els de Pere Navarro consideren que el govern no és objectiu i treballa per l'estat propi abans de conèixer el resultat de la consulta, començant per la construcció d'estructures d'estat o la formació del Consell Assessor per a la Transició Nacional.

Al marge de la llista de representants de la societat civil que integraran l'acord, no es preveuen canvis pel que fa a l'estructura i al funcionament. I és que segons fonts de la negociació, cap partit ha presentat esmenes al document consensuat per CiU i ERC abans de la cimera pel dret a decidir. El pacte, així, s'articularà en dos grans òrgans: una permanent executiva d'una trentena de representants de l'àmbit institucional, dels partits i ciutadà; i amb un plenari multitudinari on podran participar tots els adherits. El president dels republicans, Oriol Junqueras, va subratllar que “és el procés de participació política més intens que es viu a Europa en aquests moments”, entre altres raons perquè “hi participaran més del 70 per cent dels ajuntaments” catalans. ERC no vol dilatar-ne la constitució perquè considera que “ja hi ha moltíssima gent”, encara que el PSC es resisteixi a donar una resposta definitiva.

Dins de la federació i els republicans també s'ha obert un debat intern pel compliment d'un dels punts de l'acord de governabilitat, el que estableix que abans del 30 de juny hauran de formalitzar la petició al govern espanyol per a la convocatòria d'un referèndum emmarcat en la llei catalana vigent. Segons fonts d'ERC, els de Junqueras encara han de fixar un posicionament sobre com exigiran a CiU el compliment d'aquest compromís. Marta Rovira, però, s'ha manifestat partidària de fer una petició que no concreti el text de la pregunta i demani, en genèric, un “referèndum sobre la independència”. Tampoc CiU vol obrir el meló del redactat. D'entrada, això requeriria un acord entre CDC i UDC que obriria un nou flanc de desavinences dins de la federació. A més, tampoc no casa amb la via escocesa que defensa Mas, ja que pressuposa que l'intent de negociar la consulta amb el govern espanyol inclou també un estira-i-arronsa sobre la pregunta i la data de la votació, tal com van fer els presidents escocès i britànic, Alex Salmond i David Cameron. Mas defensa que la Generalitat ha d'intentar estovar la posició de Madrid durant tot aquest any.

Tot plegat descartaria que CiU i ERC encarrilin la petició a través de la llei de consultes populars per via de referèndum, ja que la norma obliga a incloure en la demanda “el text de la pregunta, formulada de manera clara, succinta i inequívoca” i, a més, la petició hauria de passar pel Parlament. S'entreveu que la demanda, per tant, serà política, malgrat que Artur Mas ja en va parlar amb Mariano Rajoy en la reunió que van tenir abans de Setmana Santa.

En resposta a Pere Navarro, Mas també va celebrar que el PSC doni suport a la via escocesa. El primer secretari dels socialistes catalans censura que el govern pugui optar pel camí de Kosovo, el de la declaració unilateral d'independència, i va emplaçar Mas a negociar amb Rajoy en comptes de decantar-se per “l'enfrontament” i el “conflicte”. Mas va donar la “benvinguda” a Navarro al “club” de la via escocesa. “Pel que fa a nosaltres, de diàleg no en faltarà”, va insistir.

El president de la Generalitat va reivindicar igualment el pacte de governabilitat amb els republicans davant del PP. Alícia Sánchez-Camacho va acusar Mas de fomentar “inestabilitat política i econòmica” a Catalunya amb el procés sobiranista. Pel president, però, el resultat de l'acord és “correcte atenent a les circumstàncies” i va aventurar que donarà “bons fruits”.

Esperarem en els dies vinents que tothom manifesti les seves, diguem-ne, preferències
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Perquè siguem tots els que hi hem de ser [en el pacte pel dret a decidir] els ritmes no poden ser superaccelerats
És molt important que [el pacte nacional pel dret a decidir] es formalitzi el més aviat possible
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC

Repte de moció de censura

El president de la Generalitat, Artur Mas, va reptar ahir el líder de Ciutadans, Albert Rivera, a presentar una moció de censura. En la sessió de control al Parlament, Rivera va criticar amb severitat l'acció de l'executiu perquè considera que “no governa” i tan sols gestiona “el fracàs” de CiU en les eleccions del 25-N. Mas, convençut que Ciutadans cau en la “demagògia i el populisme més barat del món”, va emplaçar Rivera a posar a prova amb una votació a la cambra els suports de què disposa el govern. “Potser el ridícul el farà vostè”, va etzibar el president de la Generalitat al líder de Ciutadans. Mas hi va afegir que si la moció no prospera qui haurà d'assumir-ne les “responsabilitats” serà Ciutadans per intervenir a la cambra amb un “populisme continuat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.