Política

opinió

República, democràcia i llibertat

El passat 9 de juny del 2012, coincidint amb el 550è aniversari de la destitució del rei Joan II per la Generalitat presidida per Manuel de Montsuar, diverses entitats de la societat civil catalana vam signar i fer pública la Declaració de Montsuar per demanar que el Parlament de Catalunya tramités la proposta legislativa corresponent per tal de no reconèixer el rei d'Espanya, Joan Carles I, com a comte de Barcelona i el seu hereu, Felip de Borbó, com a príncep de Girona, duc de Montblanc, comte de Cervera i senyor de Balaguer. Aquests títols nobiliaris van ser abolits definitivament a Catalunya amb la proclamació de la República Catalana i la Segona República Espanyola, però van ser rehabilitats per la dictadura del general Franco un cop acabada la guerra.

Sol·licitàrem, doncs, que els títols històrics de la sobirania catalana no fossin emprats mai més per cap membre de la família Borbó. Feliçment, en el decurs d'aquest darrer any, els ajuntaments de Montblanc i Balaguer han exigit respectivament al príncep Felip que no usi els títols nobiliaris vinculats a aquestes poblacions.

En el primer aniversari del manifest, exhortem els ajuntaments de Barcelona, Girona i Cervera perquè emprenguin iniciatives similars, amb l'objectiu de desvincular aquestes ciutats d'una monarquia forastera, parasitària de l'erari públic, establerta a Catalunya per la força de les armes, que no reconeix ni respecta la sobirania catalana, contra la qual s'ha manifestat públicament i reiterada.

D'altra banda, com és sabut, l'actual règim monàrquic va ser imposat per la dictadura franquista. Joan Carles de Borbó, hereu de Francisco Franco, mai no ha estat avalat per les urnes ni ha acceptat sotmetre's a un referèndum específic sobre la continuïtat de la institució que representa. A més, sota el seu regnat s'ha emparat una immensa corrupció institucional que empudega fins i tot la seva pròpia família. Considerant, a més, que el desprestigi de la monarquia espanyola és avui majúscul, com testimonien les creixents mostres de rebuig popular que tots els membres d'aquesta decadent nissaga susciten, les entitats adherides a la Declaració de Montsuar volem proposar avui que el Parlament de Catalunya aprovi una moció legislativa en què es prevegi que:

En cas d'abdicació, incapacitació o mort de l'actual cap d'estat, Joan Carles de Borbó i Borbó, si el seu fill i hereu –Felip de Borbó i Grècia– vol posseir la corona sense ser referendat en una votació democràtica per la majoria dels ciutadans catalans, el govern de Catalunya, en exercici de la seva sobirania política i emparat pels drets històrics de la nació catalana, mitjançant solemne acord parlamentari, declari el Principat de Catalunya desvinculat del Regne d'Espanya i es denegui el reconeixement al nou cap d'estat espanyol. I que, tot seguit, el Parlament de Catalunya esdevingui assemblea democràtica constituent per procedir amb immediatesa a la proclamació d'una República lliure dins l'espai europeu.

Catalunya Acció, Catalunya Diu Prou, Catalunya Sí, Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria, Cercle Català de Negocis, Comissió de la Dignitat, Fundació Catalunya Estat, Fundació President Macià, Institut Nova Història, Plataforma pel Dret de Decidir, Sobirania i Progrés, Societat Catalana de Lliure Opinió, Ara o Mai!, Associació Patriòtica Catalunya 1640, Associació Germans Badia, Associació Catalana d'Acció Exterior Welcome Mr. President, Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de l'Exili Republicà, Moviment de Cultura Popular El Sotrac, Palestra, Club FNEC, Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya i Xarxa d'Establiments amb Consciència Nacional

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.