Política

El PSC visitarà 130 ciutats per ‘vendre' el federalisme

‘La solució federal' inclou 500 actes fins a final d'any en tots els municipis de més de 10.000 habitants

Un centenar de càrrecs electes explicaran la proposta a militants, ciutadans i entitats

El PSC està disposat a buscar una majoria social que avali la seva aposta pel federalisme i trencar així amb el que considera que són els postulats extremistes que clamen o bé per la independència o per la recentralització de l'Estat. Amb aquest objectiu, els socialistes treuen al carrer la seva campanya La solució federal per millorar les relacions entre Catalunya i Espanya.

Les primeres accions comencen aquest mes de juny i acabaran a final d'any després d'haver celebrat un total de 500 actes. L'indret? Totes les ciutats catalanes de més de 10.000 habitants, en total 130 municipis, aproximadament. Un treball de formiga que es preveu intens per part dels càrrecs electes del partit, ja que es calcula que en la campanya participaran un centenar de dirigents entre diputats, alcaldes i senadors.

La campanya arriba en un moment en què el partit té divisions internes després que el govern de CiU, amb l'acord d'ERC, hagi centrat el discurs nacional en la celebració d'una consulta perquè els ciutadans catalans puguin decidir el futur de Catalunya, ja sigui a través d'un acord amb el govern de l'Estat o bé emparats en la llei catalana de consultes. Una fase, aquesta última, a la qual els socialistes s'oposen. Tanmateix, tot i que els socialistes estarien d'acord amb la celebració d'una consulta legal i acordada, aquesta opció no guanya adeptes entre el socialisme espanyol, que l'hauria de beneir perquè pogués tirar endavant, per la qual cosa la campanya La solució federal se centrarà bàsicament a explicar la nova relació que proposa el socialisme català per a Catalunya i Espanya.

El secretari d'organització, Esteve Terradas, va ser l'encarregat ahir de presentar la campanya, que també tindrà un punt de suport a través de les xarxes socials. “És una campanya senzilla, que, lluny de fer mítings, aposta pel diàleg. Volem parlar i escoltar”, afirmava aquest dirigent. El partit està convençut que són molts els ciutadans que apostarien per una via de diàleg en detriment de “la ruptura” que suposa l'opció sobiranista, tal com els socialistes no es cansen de repetir.

La solució federal també té l'objectiu de mobilitzar el partit internament i “formar” els quadres del partit en aquesta opció política. Una tasca complexa atesa la diversitat de posicions que s'han visualitzat amb més intensitat en els últims dies al si del partit; des de les campanyes centrades en un rotund “no” a la independència que han portat a terme els municipis de l'Hospitalet de Llobregat i Sant Feliu fins a les veus d'altres dirigents que reclamen que el socialisme català no quedi fora de la celebració d'una consulta, passant fins i tot pels que apostarien per la independència.

LA FRASE

És una campanya senzilla, que, lluny de fer mítings, aposta pel diàleg. Volem parlar i escoltar
Esteve Terradas
secretari d'organització

La marca dels socialistes

L'aposta federal que presenta el PSC no està exempta de problemes, atès que la proposta del socialisme català va més enllà del que a hores d'ara podrien assumir la resta de federacions socialistes de l'Estat espanyol. El principi d'ordinalitat en el model de finançament i el fet diferencial català, aspectes que defensa el PSC i que haurien de quedar recollits en la nova constitució federal, són conceptes que ara per ara no comparteix la família socialista. Ara només són la marca del PSC, però fins quan?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.