Política

Tres nous membres del TC en refermen l'anticatalanisme

Els magistrats conservadors escollits per Rajoy i pel CGPJ s'han pronunciat contra l'Estatut o a favor del castellà a l'escola

El barceloní Xiol Ríos és l'únic que hi aporta un tarannà progressista

J.A. Xiol Ríos

(Barcelona, 1946). Va iniciar la carrera judicial a Catalunya, i a Madrid va formar part del govern de Felipe González i va ser vocal del Consell General del Poder Judicial.

Santiago M. Vares

(Santander, 1942). Magistrat emèrit de la sala tercera del Suprem, va ser president de l'Associació Professional de la Magistratura (APM) entre el 1997 i el 2001.

Enrique López

(Lleó, 1963). Des del 2005 exerceix com a magistrat a l'Audiencia Nacional, però la seva etapa més polèmica va ser quan va exercir com a portaveu del CGPJ.

González-Trevijano

(Madrid, 1958). En l'actualitat ocupa el càrrec de rector de la Universitat Rei Joan Carles de Madrid. Ha estat director del Centre d'Estudis Polítics i Constitucionals.


Sense sorpreses. Els noms de tres dels quatre nous magistrats escollits pel govern de Mariano Rajoy i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s'ajusten al perfil nítidament conservador i gens procliu a les reivindicacions catalanes. Alguns d'ells van tenir pronunciaments força desfavorables en l'etapa en què es discutia l'Estatut. Santiago Martínez Vares –designat per l'òrgan de govern dels jutges– i Pedro González-Trevijano i Enrique López, nomenats pel Consell de Ministres, completen els últims relleus a l'alt tribunal, juntament amb Juan Antonio Xiol Ríos, un progressista català que ara presidia la sala civil del Suprem.

Xiol, un jurista de llarga trajectòria i força prestigi, va formar part dels governs de Felipe González com a secretari de Justícia i, com a membre del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), va acabar dimitint per la negativa de l'òrgan a expulsar el polèmic jutge Lluís Pasqual Estevill. Més tard, com a membre de la sala del 61 del Suprem, va emetre un vot particular per la prohibició que Bildu participés en les municipals del 2011. Xiol és el segon català que s'incorpora a l'alt tribunal després de la designació, el juny de l'any passat, de la jurista Encarna Roca, també de tarannà progressista, que va tenir l'aval dels grups catalans al Congrés.

Finalment, l'executiu del PP se n'ha sortit i ha col·locat el polèmic Enrique López, un antic vocal del CGPJ, que, com a portaveu d'aquest òrgan, es va convertir en un gran detractor de les polítiques de José Luis Rodríguez Zapatero. De la mateixa manera que criticava la tramitació de l'Estatut de Catalunya, es declarava contrari a la llei dels matrimonis homosexuals o mostrava el seu suport a la cadena perpètua.

El 2009, quan en ple debat jurídic sobre el text català es va fer un primer intent per renovar una part del TC, el PSOE va vetar-lo per la seva pública antipatia cap al govern de Zapatero. Ben segur que les seves declaracions sobre l'Estatut i les critiques –per exemple– a l'editorial conjunt firmat per diaris catalans haurien estat motiu de recusació.

També González-Trevijano s'ha referit diverses vegades al text català en entrevistes i articles en mitjans estatals, en els quals ha mostrat el seu rebuig al manteniment del preàmbul en què es declara que Catalunya és una nació, ha negat la possibilitat que hi hagués un capítol explícit en què es compensés el dèficit en infraestructures o ha denunciat la política lingüística que “prohibeix de facto el castellà”. També sobre el model d'escola es va pronunciar Martínez Vares, concretament en una sentència del Suprem del 2010, en la qual s'avalava l'ús del castellà com a llengua vehicular als centres catalans. Vares també va rebutjar una demanda d'ERC que denunciava la ingerència del Vaticà en els currículums escolars.

El president de la Generalitat, Artur Mas, no va passar per alt el perfil dels magistrats, i va destacar que un d'ells sigui “un català de molt de prestigi”. “Això és bo, però pel que fa a la resta no em feu parlar gaire, jo ho veurem”, assenyalava, tot admetent que el TC és una de “les coses que preocupen”. I recordava que, amb l'Estatut, Catalunya ja va rebre una sentència “innecessàriament dura”.

Contra el simpòsium de Mas

En la lluita contra la crisi, i no en un simpòsium per denunciar el setge d'Espanya a Catalunya, és en el que ha d'invertir el temps i els diners la Generalitat. D'aquesta manera, la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, censurava la celebració d'unes jornades que se celebraran al desembre. “Podem parlar d'història, però crec que el que convé és parlar del futur, que és el que més interessa”. Santamaría també va apel·lar a la unitat i a l'entesa davant la petició de Duran i Lleida de negociar un nou estatus per a Catalunya, alhora que responia al Parlament que la declaració sobiranista sí que té conseqüències, i la prova és que el TC ha acceptat impugnar-la.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.