Política

XAVIER AMOR

PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ DE MUNICIPIS DE CATALUNYA (FMC)

“Els ajuntaments són els que fan millor els deures”

“Cap de les dues lleis de règim local arriba al moll de l'os de les necessitats municipals, però sí que volen intervenir en les competències locals”

“M'hauria agradat agafar el càrrec després d'una tramitació normal, però hem d'anar per feina”

“Amb el president de l'ACM compartim comarca, generació i ganes de canviar coses”

Vull que cada alcalde i cada regidor del país pugui ser escoltat i pugui debatre els temes

Xavier Amor és alcalde de Pineda de Mar pel PSC. Hi va entrar el 2007 amb majoria absoluta i la va revalidar el 2011. També és primer secretari socialista a la comarca del Maresme i diputat a la Diputació de Barcelona. El 24 de maig va ser escollit per unanimitat president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) en substitució de Manuel Bustos.

En el seu discurs de presa de possessió va destacar que treballaria per la transparència. És que no n'hi havia prou fins ara a l'FMC?
No ho vaig dir pas en aquest sentit. El que m'agradaria és dissenyar un seguit de protocols de transparència aplicables a les administracions locals. Volem que un grup d'experts ho treballi i en tregui conclusions en un marc semblant a les propostes de sous de càrrecs públics que proposem des de l'entitat perquè es prenguin com a referent, no pas com a obligació. La voluntat primera i última és ajudar en tot allò que pugem. Des del punt de vista intern també he demanat una auditoria i s'està redactant un codi ètic que es presentarà aviat.
També va posar molt d'èmfasi a millorar la comunicació.
És una de les meves obsessions. Vull que cada alcalde i cada regidor del país pugui ser escoltat i pugui debatre els temes que, a vegades, només es queden en cercles més petits.
La polèmica que va envoltar el president anterior ha afectat la institució?
L'entitat no ha fet el relleu que hauríem volgut i a mi m'hauria agradat agafar el càrrec després d'una tramitació normal. Dit això, voldria que el procés judicial que encara està pendent es resolgui aviat i que l'FMC en quedi al marge. És hora que normalitzem i superem la situació i continuem fent feina.
En un moment de retallades, dues entitats municipalistes poden semblar excessives?
El més important és que hi hagi acció municipalista i que la veu dels ajuntaments es faci sentir de forma conjunta. En un moment en què es debat tant a nivell català com estatal la llei de règim local és bàsic preservar un front comú. Malgrat que hi ha veus que demanen la fusió de les dues entitats, considero que la presència de l'FMC i de l'ACM garanteix tant la pluralitat del món local com la seva representació.
Una bona relació entre els dos ens que augmenta perquè tots dos presidents són del Maresme?
Amb en Miquel Buch compartim comarca, generació i amistat. No vull caure en el discurs fàcil que tot serà més planer, però és evident que entrem en una nova mirada del municipalisme, més jove, amb ganes de canviar allò que no funciona i amb il·lusió suficient per afrontar els reptes.
Quina de les dues lleis de règim local respondrà millor a les necessitats dels ajuntaments?
Cap de les dues arriba al moll de l'os de la problemàtica que ens està afectant. Si deixem de banda el finançament local, del qual tothom parla però ningú proposa res concret, totes dues són un atac contra la independència local. En el cas de l'estatal, vol intervenir de manera directa en les decisions dels consistoris i no hi estem d'acord.
També es debat el model territorial.
És cert i cal aprofundir en l'estructura administrativa actual i en la seva optimització. No hauríem de caure en el parany de creure que el criteri de l'eficiència justifica a priori qualsevol retallada i, en especial, de les administracions locals. Els ajuntaments no són els culpables de la crisi i sovint som els que fem millor els deures.
Hi haurà propostes per al finançament local?
No fugirem d'estudi. Treballarem en un text sòlid que serveixi de base per a un debat en profunditat amb la voluntat d'arribar a acords majoritaris. El municipalisme ha de ser protagonista del seu futur.
Què necessiten amb més urgència els ajuntaments?
Sentit comú i respostes eficients a les mancances. Els acords que se signin amb les administracions s'han de complir sense excuses. No podem crear una xarxa de llars d'infants i creure-hi i un cop consolidada que la Generalitat decideixi reduir dràsticament l'aportació i que siguin els ajuntaments els que suportin la despesa. S'ha de tenir un coneixement exhaustiu de cada consistori i fer un repartiment equitatiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.