Política

ERC força una petició oficial i unitària sobre la consulta perquè Rajoy es pronunciï

Rovira ho dóna per fet i diu que “en els propers dies” estudiarà amb el govern la millor fórmula

Prioritza ara que es faci servir el cens electoral com a base

ERC té clar que la Generalitat necessita un “no” rotund i explícit del govern espanyol a la demanda de celebrar una consulta sobiranista perquè el procés cremi etapes i sigui creïble a nivell internacional. Al matí, el president Mas donava per realitzada –en les reunions bilaterals que ha mantingut amb Rajoy– la “petició formal” que, segons el pacte de govern, s'havia de fer abans del 30 de juny. Però, tal com a la tarda recordava la secretària general d'ERC, Marta Rovira, el president espanyol “juga a no sentir-se interpel·lat”, ja que mai no s'ha donat per al·ludit en les compareixences públiques, al·legant que no s'ha fet cap petició oficial per tal d'evitar pronunciar-se.

I això és precisament el que volen que facin els republicans, per mitjà d'una demanda “pública i solemne”, una apel·lació directa que Rajoy no pugui esquivar, perquè contesti si permet al govern català usar la llei 4/2010 de consultes populars per via de referèndum, del tot vigent, per convocar-la. “Veurem en els dies vinents la millor manera de fer-ho”, explicava Rovira, que apuntava la possibilitat des d'una carta a una declaració solemne. En tot cas, donava a entendre que en parlarà amb el govern, si bé ja reclamava que també hi participin la resta de partits a favor del dret a decidir.

Precisament per donar-li el màxim rigor i credibilitat, Rovira apuntava també que “s'estan estudiant totes les fórmules” per poder “disposar” del cens electoral com a base de la consulta, fet que invalidaria com a alternativa, tal com ha demanat el PSC, la llei de consultes no referendàries actualment en tramitació al Parlament. En tot cas, Rovira recordava al govern que és “molt fort” per avançar cap a la consulta –de fet, manté que hi entrarà si se'n pacta la data i els “escenaris” posteriors– i insistia que no veu raons polítiques ni socioeconòmiques per retardar-la més enllà del 2014, ans al contrari.

LES FRASES

(El pla de govern) confirma les dificultats extraordinàries que té per governar. Està paralitzat i espantat
Maurici Lucena
portaveu del psc al parlament
Sembla producte dels nervis de CiU per les enquestes. He vist un castell de focs amb la pólvora mullada
Enric Millo
portaveu del pp al parlament
No és un pla de govern. És un pla de rescat personal i polític a la figura d'Artur Mas
Joan Herrera
president d'icv-euia al parlament

Crítiques al discurs de Mas, on el PSC veu “escletxes”

Els partits de l'oposició van criticar el full de ruta de Mas, que troben que no aporta res de nou i que van titllar de “decebedor” i d'“improvisat”, ja que creuen que és tan sols una resposta a les enquestes dels últims dies que auguren una forta caiguda a CiU. ICV lamenta la manca de propostes, per exemple contra l'atur o la pobresa infantil, i insta el govern, com ERC va fer també, que activi ja els nous tributs previstos per tenir més ingressos. El PP veu en Mas un president “sol, dèbil i sense il·lusió”, i li retreu “manca de diàleg”, per exemple per negociar un nou sistema de finançament, que ells sí que s'ofereixen a liderar. L'oposició també va insistir que no és creïble un pla sense un pressupost que l'empari.

Això sí, el PSC vol aprofitar l'“escletxa oberta” que veu en el discurs de Mas, que l'acostaria a les seves tesis i a les d'UDC i l'allunyaria de les d'ERC, ja que no va tancar la porta a una reforma de la Constitució ni a ajornar la consulta més enllà del 2014. El PSC, això sí, només entraria en el govern si hi hagués una “tensió política i social extraordinària”, centrés les prioritats en el debat social i aturés la creació d'estructures d'estat, que “prefiguren el resultat de la consulta”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.